Сериозно сме разтревожени от настойчивостта, с която правителството в оставка продължава да раздава апетитни, атрактивни плажове на фирми, близки до управлението, явно с идеята част от паричния поток след това да бъде върнат обратно в предстоящите предсрочни избори. Това обяви на брифинг на „Позитано“ 20, където е централата на БСП, социалистът Атанас Зафиров.

Депутатът от БСП алармира, че буквално в последните дни на отминалата година от 29 до 31 декември са развалени концесии и са насрочени 5-годишни търгове за атрактивни плажове. Един от тях е „Слънчев бряг“ – Северния плаж.

По думите му, сме свидетели на сгрешени формули за изчисление на документацията. Той поясни, че участниците получавали по имейла подменени документи в движение. Депутатът сигнализира за проблеми и при централния плаж в Поморие.

Социалистът наблегна на това, че са отстранени участници в търговете за концесия, дали 0 лева цена за чадър и шезлонг. Аргументът бил, че това не е цена.

Зафиров изтъкна, че имало неспазени срокове за оповестяване на резултатите от отворените оферти. Законовият срок е 10 дни, а вече 18 ден резултатите не са оповестени.

Времето за оценка на офертите е прекалено дълго просрочено, което показва, че нещо се случва, но ние нямаме информация“, коментира Зафиров. Носели се слухове, че специалисти от министерство на туризма са сменени с външни експерти. За пример той даде, че се носи информация за отстранен държавен експерт от финансовото министерство, който е заменен с Мария Велкова – „една дама, която стана известна с участие в еротични фотосесии“, подчерта Зафиров. „Сега се оказва, че разбира и от плажни концесии“, коментира депутатът.

В брифинга участва и Манол Генов, който изтъкна, че фактите са смущаващи. Според него бързането е за да бъдат изпълнени явно предварително поети ангажименти и той прогнозира хаос в следващия туристически сезон.

8-те концесионни процедури, които трябвало да бъдат завършени, не са приключени. Нищо не се случило и по отношение на обещаната категоризация на плажовете. „За нас темповете на свършеното до тук може да се сравни със скоростта на една отегчена камила, на която й е все едно къде е пустинята“, обобщи Генов.

По повод информацията, че ГЕРБ иска да се удължи дейността на парламента, за да бъдат разгледани резултатите от референдума, Зафиров видя в това стремеж за удължаване на сроковете: „За да се финализират тези безобразия„, за които коментира на брифинга. „Както и стотиците други, които се случвали в останалите министерства“, каза Зафиров. По думите му нямало технологично време за извършване на промени.