New Imageжеуишуш

По-ниски цени – повече руснаци

Оля Ал-Ахмед

Едно изключително събитие отново широко отвори вратата за руските туристи към България. Това е провелата се на 25 февруари в Москва кръгла маса за туризма и новите перспективи, които страната ни предлага. Интересът към събитието беше огромен от страна на руските туроператори, което се потвърждава от препълнената зала в българското посолство в руската столица.

Angelkova

На снимката от ляво надясно: Бойко Коцев – посланик на България в РФ, Николина Ангелкова – министър на туризма на България и Олег Сафонов – председател на Федералната Агенция по туризъм на РФ. Министър Ангелкова: „Благодаря на руските туристи за доверието към нашата страна“. Снимка: Оля Ал-Ахмед
Модераторът на форума Катя Жекова, Аташе по туризма към Посолството на България в Москва и първи секретар, подробно разясни на руснаците целите и задачите на събитието, като подчерта, че слънчева България винаги с радост ще посрещна руските туристи. Какво обаче трябва да се направи в тази насока, за да бъдат удовлетворени и двете страни, в детайли разясниха участниците във форума. Диалогът наистина бе изключително конструктивен, тъй като руснаците конкретно си казваха какво искат и очакват, а българската страна пък им поясни какво ще предложи от тук нататък.Форумът бе открит от зам.-председателя на Народното събрание Красимир Каракачанов. Той увери присъстващите, че както от българския парламент, така и от българското правителство има пълната подкрепа за съдействие увеличаването на туристическия поток и облекчаването на визовият режим. „Руските туристи са обичани и очаквани“, каза Каракачанов. Русия се разглежда като един изключително важен генериращ пазар за българския туризъм.

Руските туристи са обичани и очаквани

Министерството на туризма в лицето на министър Ангелкова потвърди, че се полагат последователни усилия за насърчаване на туристопотока и гарантиране на най-добрите условия за руските туристи.

Един от най-наболелите въпроси, повдигнати от руските туроператори, беше, че много често те са заблуждавани по различни критерии в областта на обслужването, местонахождението и предлагания пакет от страна на българските си колеги. И нещо повече, напоследък се наблюдава тенденция на засилване на индивидуалния туризъм, когато хората избират да почиват сами, а не групово. В тези случаи те често получават недостатъчна или погрешна информация за избраното от тях място за отдих. Именно с тази цел да се прекратят недоразуменията и да се предостави моментално пояснение на желаещите от 1 февруари 2016 г. заработи и специален телефонен номер +359 7002 0991 за руските туристи, на който те вече получават актуална информация на руски език за възможностите за туризъм в България на цената на един градски разговор.

Министър Ангелкова не веднъж подчерта, че България е една много сигурна и спокойна дестинация. Страната ни е предприела допълнителни мерки и за гарантиране сигурността на руските туристи, и за защита на техните права като ползватели на туристически услуги. Това потвърди и посланикът на България в РФ Бойко Коцев, заявявайки убедително пред руснаците, че „България е близка, спокойна и привлекателна дестинация. България, страната на здравето, която с радост очаква руските туристи“, допълни Коцев.

На снимката от ляво надясно: Олег Сафонов – председател на Федералната Агенция по туризъм на Руската Федерация, Костадин Коев – кмет на Велинград, Николина Ангелкова – министър на туризма и Златко Златанов – зам.-председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. Снимка: Оля Ал-Ахмед

Като стана въпрос за здравето, възникнаха куп въпроси относно един позабравен като че ли или недоразвит бранш – балнеолечебния и спа туризма. Тази област бе засегната от кмета на Велинград Костадин Коев, който акцентира върху изключителните възможности на града като леглова база на европейско ниво, природа и минерални извори. „Топлите минерални извори са златното богатство на Велинград. Над 100 източника с изключително полезни и лековити свойства на водата са готови да приемат руските туристи на балнео туризъм“, подчерта той, като покани всички присъстващи в най-зеления, топъл и слънчев град Велинград.

Идеята за спа туризъм се прие с изключителен интерес от руснаците, които още от време оно си обичат санаториумите, наричани за престиж през соца – „почивни станции“. Сега времената са други и предлаганите спа курорти със супер модерни хотели в планинските ни райони изобщо не са за пренебрегване. Руснаците са готови да преоткриват такива нови дестинации, стига те да бъдат по-активно популяризирани.

Интерес към детските лагери и историческия туризъм

Подкрепа за по-активното развитие на балнео-спа туризма получихме и от Председателя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов, който подчерта, че балнео туризмът, използването на минералните източници са една нова и изключително интересна сфера, която безусловно трябва да се развива. Като стана въпрос за „добрите стари времена“, с интересно предложения излезе заместник-председателя на Федералната агенция по туризъм Роман Петрович Скорий. Той предложи да се възродят детските лагери, като отбеляза, че именно децата са сериозните бъдещи туристи, и ако от сега им се създадат навици на качествена почивка в красива България, те и като пораснат няма да се откажат от детските си спомени. „Традиционно децата ни почиваха в България и това трябва да продължи.

Нараства и интересът към историческия туризъм. Това е много добър механизъм за увеличаване на туристическия поток между страните ни. Туризмът способства и за подобряване на икономическия климат, тъй като се отварят нови работни места. Не са за пренебрегване и културните ни връзки, които също са неразделна част от общуването и подобряването на взаимоотношенията ни“, допълни Роман Скорий.

До тук по всичко личи, че руснаците искат да продължат да идват в България и то не само през лятото, но целогодишно.

Изключителен интерес бе проявен от руска страна и към зимните ни курорти, като тук обаче като основен проблем бяха посочени цените. Много руснаци тази година са се оплакали от високите цени на влековете и лифтовете по ски курортите. Зимната почивка им излязла доста солена, тъй като пистите били много по-скъпи от самите хотели и храната. Доходите на хората в Русия намаляват, кризата се усеща, но те, въпреки това, не се отказват от почивките си, защото това за тях е традиция, заложена от край време. Колкото по-добре човек си почива, толкова по-добре после работи, смятат руснаците.

Препълнената зала в Посолството на България в Москва. Снимка: Оля Ал-Ахмед

Според изпълнителния директор на Асоциацията на туроператорите на Русия Майя Ломидзе България има възможността да привлече средния клас туристи, които искат да прекарат почивката си на морето и в планината. Но те искат приемливи цени, които да са им по джоба. Средният руснак търси най-бюджетната почивка, която да препоръча после и на приятели, и да се върне отново и отново. Туризмът трябва да предлага непрекъснато нови продукти и пакети, за да привлича хората. Ломидзе наблегна на организирания туризъм в частния сектор – рента на апартаменти и къщи. Засега това се предлага в другите страни, но не и в България. А този вид почивка е доста пестелива и рентабилна и руснаците все повече прибягват до нея. Така че основната посока, в която трябва да се работи, е приемливата ценовата листа за средната категория туристи, подчерта Майя Ломидзе, като не забрави да ни похвали в изключителната крачка напред, която страната ни е предприела относно облекчаването на визовия режим.

Конкурентно предимство на България според руските туроператори е отмяната на визите за деца до 16 години, както и готовността да се продължи тази политика с разширяване на визовите облекчения и за други социални категории потребители, като пенсионери и хора, заминаващи да се лекуват. Руските туристи могат да получат вече виза за два дни, при това не е необходимо хората да се явяват за отпечатъци, както се изисква в някои страни. Визовите облекчения и в бъдеще ще са приоритет в увеличаването на потока туристи.

България има предимства, които наистина трябва да се използват рационално. Цели 10 минути отдели Олег Сахонов пред руската Дума за предимствата на страната ни в областта на туризма. „Във връзка с временното прекратяване на авиолиниите с Египет, предложих на заседанието по туризма в Държавната Дума България като алтернатива. Военно-историческият, военно-патриотичният туризъм са нещо ново и много полезно. Поклонническият туризъм – манастирите, църквите, чудотворните икони могат да бъдат прекрасно развити и промотирани сред руските туристи“, каза Сафонов.

Да се направят турове за руски журналисти

Не останаха безучастни и представителите на бизнеса. Зам.-председателят на Българската Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов предложи да се направят турове за руски журналисти, за да се запознаят с вътрешността на страната ни и нейните туристически ресурси. Да видят винарските ни изби, голф игрищата, спа центровете, хотелите и ресторантите. По този начин те ще добият реална представа за предлаганите туристически възможности и видовете отдих. Представителите на бизнеса подчертаха, че между туристическия бизнес на двете държави има много добри традиции, изграждани с десетилетия, и положителният опит продължава да се развива. Този интерес е напълно естествен поради близостта на двата славянски народа, общата религия, липсата на езикова бариера, многото допирни точки в историята и културата им.

Предимствата от страна на историята и традициите са едно на ръка, но бизнесът си е бизнес. По този повод бе отправен конкретен въпрос към министър Ангелкова относно злоупотребите по плажовете на българското Черноморие. Светлана Цветкова, представител на руския бизнес заяви, че много туристи се оплакват от хигиенното състоянието на плажовете и високите такси за ползване. На запитването ѝ дали ще има повече информация относно положението и чистотата на българските плажове и как стои въпросът с присвояването на плажните ивици от частни собственици, министър Ангелкова я увери, че от тази година стопанисването на плажовете минава в ръцете на Министерството на туризма.

До тук обаче говорихме еднопосочно, само за туристически поток от Русия към България. Страната ни обаче също получи интересни предложения за туризъм в Русия. Изпълнителният директор на Уралската асоциация по туризма Михаил Малцев покани българите да разгледат невероятно красивия Уралски край. Той поясни, че руските туристически компании планират активно използване на редовните авиолинии към България. Освен това се предвиждат и чартърни полети от Москва, Санкт Петербург, Казан, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Перм, Челябинск, Волгоград, Самара, Уфа. „Можем да подготвим и база за целогодишни полети за българските туристии към нашия край“, поясни той. Министър Ангелкова прие поканата на Михаил Малцев за участие на България в изложението на туроператорите в Екатеринбург тази пролет.

Състоялата се в Москва кръгла маса е реципрочно продължение на двустранния форум, който се проведе през ноември 2015 г. в София, в който се включиха представители на над 100 институции, организации, туристически компании и журналисти. Диалогът и този път бе открит, приятелски и много конструктивен. Стана ясно, че Русия продължава да е сред най-важните пазари за българския туризъм. Само за 2015 г. страната ни е посетена над 485 хил. руски граждани, като се нарежда на пета позиция от всички генериращи пазари за българския туризъм. Руските туристи през последното лято са били близо 400 хил. души, което представлява 10% дял в общия туристопоток. По традиция над 70% от руските граждани пътуват в България за почивка и отдих, а над 300 хил. руснаци имат недвижими имоти в страната.

Според оценката на руските туроператори, България има всички шансове да реализира успешна 2016 г. на руския пазар. Тя има потенциал да развива всички видове туризъм и полага последователни усилия, за да стане още по-разпознаваема на руския пазар не само с масовия летен и зимен туризъм. Страната е на осма позиция сред предпочитаните от руснаците дестинации и интересът към нея не спада, като сред най-важните фактори за избора на почивка и пътешествие са облекчените процедури за издаване на визи, сигурността и транспортните връзки. България е била и си остава предпочитана дестинация за руските туристи.

От българска страна в кръглата маса участваха не само експерти от Министерството, но и представители на парламента – Красимир Каракачанов, зам.-председател на Народното събрание, Красимир Велчев, председател на парламентарната Група за приятелство България – Русия, Петър Кънев, председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, Даниела Савеклиева, зам.-председател на същата комисия, а така също и заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов, зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, представители на община Каварна, на оператора на летища Варна и Бургас „Фрапорт“, на Българския съюз за балнеология и спа туризъм, хотелиери и туроператори, медии.
Print Friendly

Източник: Автор: Руски дневник


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *