02(132)

„Плажни принадлежности“ще тълкуват в закон

Бойчев: Промените в ЗУЧК са в правилната посока, предстои дебат по текстовете между първо и второ четене за плажните принадлежности

 

„Предложенията в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) са своевременни, повечето са в правилната посока и от ПГ на ГЕРБ ще ги подкрепим на първо четене. Те са предизвикани и от ситуациите, които видяхме в последно време. Сред тях са нарушения по Черноморието, свързани с дюните и други през летния сезон от страна на наематели и концесионери на плажовете. Промените са опит Министерството на туризма да прецизира възможността за издаване на административни актове“. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев. Изказването му бе в рамките на дебатите в НС по законопроекта за изменение и допълнение на ЗУЧК.

Бургаският депутат коментира, че между първо и второ четене предстои дебат и изчистване на текстовете, особено на тези, свързани с налагането на наказания за поставяне на плажни принадлежности. „Аз самият имам някои забележки. Изпада се в крайност – с какво поставянето на една хавлия, шезлонг или забиване на чадър в дюната нарушава нейната цялост? Тези текстове трябва да се прецизират с оглед на контрола, който не считам, че ще бъде докрай ефективен за издаване на административни постановления“, категоричен бе народният представител.

Бойчев, който е член на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, сподели, че е изразил мнението си и по време на последното й заседание. „Попитах ръководството на ресорното министерство какъв административен акт са издали при унищожаването на дюните на „Смокиня“. По досега действащия закон те нямат голяма възможност – дори да са издали такъв акт, той с голям процент сигурност е щял да падне в Административния съд“. Този случай подлежи и на наказателно преследване, коментира Бойчев.

Той заяви още, че предстоящите изменения ще са вид превенция за последващи нарушения. А министерството ще може да оказва контрол върху наемателите на плажове и концесионерите за по-стриктно спазване на поетите ангажименти по договор.

В рамките на дебата Ивелина Василева представи доклад като председател на парламентарната Комисия по околна среда и водите, свързан с обсъжданите промени. Тя подчерта, че той е бил подкрепен с единодушие в присъствието на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. „Изразих позиция, че е необходимо да се прецизира пропорционалността на предложените санкции в законопроекта. Те са във връзка с това, че според действащото екологичното законодателство могат да се налагат глоби. Трябва да се изчистят детайлите и по понятието „плажни принадлежности“, за да няма погрешно тълкуване“, поясни Василева.

Предложеният законопроект днес бе подкрепен с 97 гласа на първо четене.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *