Парламентът отмени забраната за къмпингуване

 

Снимка от протестите срещу забраната за диво къмпингуване

Парламентът окончателно отмени забраната за къмпингуване и паркиране в зона „А“ на Черноморското крайбрежие. Това стана с приети на второ четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.
Отмяната на забраната става близо два месеца след приемането й.
Зона „А“ обхваща частта на акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове.
Депутатите записаха нов текст в закона, според който в зона „А“ се разрешава къмпингуването извън категоризираните къмпинги при условия и по ред, определени в Закона за туризма и специфичните правила и нормативи, предвидени в други закони.
Разпоредбата влиза в сила с влизането в сила на условията и реда за къмпингуване извън категоризираните къмпинги, определени в Закона за туризма.
Министерството на туризма обаче подготвя нов Закон на туризма, като през него могат да се определят условия за къмпингарите, които буквално биха могли да ги откажат от идеята да почиват на морето по този начин.
Активно за забраната лобираха почти всички заинтересовани за застрояване на последните останали диви плажове. Така се стигна до светкавично вкарване на поправка в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие между първо и второ четене на закона.
Забраната за къмпингуване доведе и до протести на природозащитници и къмпингари, които блокираха на няколко пъти кръстовището на Орлов мост в центъра на София. Както става при почти всеки протест, премиерът Бойко Борисов обяви, че през цялото време всъщност е бил против това, което гласува неговата партия, и нареди отмяна на текстовете.
Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *