Няма финален победител в конкурса за ново туристическо лого на България. Общественото жури за избор не излъчи победител, съобщават от Министерството на туризма.

В заседанието са участвали общо 15 членове. Сред тях са представители на медиите, туристическия бранш, маркетолози и ПР експерти.

През два етапа е преминало тайното гласуване. Седем гласа „въздържал се” са получени при първия вот. За вариант 1 са гласували седем души. Той е изцяло типографски и залага на шрифтовата символика в изписването на името България. Един глас е даден за шестия предложен логотип с изображение на лъв.

Поради тази причина се е наложил втори тур на гласуване. При него шестима от членовете на журито са подкрепили първото предложение, а останалите деветима са се въздържали от гласуване.

Така след двата тура тайно гласуване мнозинството от широкото жури не е излъчило финален победител в конкурса за нов туристически символ на страната.

Резултатите от публичното гласуване на сайта на министерството също са представени по време на обсъжданията. От тях е видно, че над 751 от гласувалите също подкрепят Вариант 1.

В широкото жури за избор на лого участват представители на медиите, бизнеса, маркетинг и комуникационни специалисти. Част от тях са избрани чрез жребий в присъствието на нотариус.

Това, че на този етап няма избран победител няма да доведе до изразходване на средства от страна на Министерството на туризма.

От оглавяваното от Николина Ангелкова ведомство припомнят, че бе предвидено избраният победител да бъде поканен да изработи brand book за използване на логото на стойност 10 хил. лв.