Министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова се похвали пред Световната организация по туризъм за ръста на чуждестранните туристи у нас и приходите от този факт.

Международните гости са на семинар у нас, за да дискутират бъдещето на туризма. Именно туризмът е секторът със сериозен принос в развитието на световната икономика, подчерта Ангелкова.

За първите десет месеца на годината 7,5 милиона чуждестранни туристи са посетили България. Министърът вярва, че ще стигнем осем милиона чужди туристи, което ще е абсолютен рекорд, коментира министърът на туризма.

Устойчивостта в сектора е на първо място, изтъкна тя и пожела постигнатото до момента да бъде надградено. Историята, нашата култура и наследство ще покажем на чуждестранните гости, каквато е амбицията на Министерство на туризма.

България ще се превърне в център на туризма за два дни, убедена е Ангелкова. България е скрито съкровище, изтъкна тя и подчерта, че за всички ще стане ясно, че страната ни е една от най-прекрасните държави в Европа.

Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН изрази задоволството си, че туризмът е приоритет за държавата ни.

България е място, където са живели много цивилизации, отчете той. Затова и трябвало да се покаже това като се свърже в съвременен контекст. Имаме дефицит на толерантност и разбиране между хората, подчерта Талеб Рифай.
Според него е важно да подчертаваме стойността на историята ни. Той чувал много истории за Спартак, но не знаел, че той е българин (тракиец – б.р). Затова ни съветва:“Кажете на висок глас: Спартак е българин„.

Виното и историята му също могат да са наша запазена марка, по мнението му, защото сме имали бог на виното, а колко цивилизации могат да се похвалят с това.

Принцеса Дана Фирас е за първи път у нас и е впечатлена от страната ни и от политическата воля за развитие на туризма у нас. Тя припомни топлата връзка между България и Йордания. Нейният свекър е съученик на цар Симеон.

Принцеса Фирас настоя за общи усилия за опазване на културното наследство.

Успехът на българския туризъм е нещо, от което можем да се поучим, според нея.

Министърът на туризма на Кения Наджиб Балала няма търпение да опознае страната ни. В неговата страната откриват човешки останки на 3 милиона години и се опитват да правят от това култура и туризъм. За мен посещението в София е сбъдната мечта, каза министър Балала.

1,3 трилиона долара са директни ползи от световния туризъм. Това прави туризмът третият значим икономически световен сектор, както отчетоха от Световната организация по туризъм. 42% от туристите пътуват с цел културен туризъм.

Темата за тероризма също намери място в разговорите за туризма. Международните гости са категорични, че не трябва да се позволява на терористите да спечелят битката, защото те атакуват туристическата инфраструктура, знаейки, че там нанасят най-болезнен удар.

Министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай проведоха по-рано съвместна среща с българския туристически бранш.