Това обяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно със заместник-министъра на земеделието доц. Георги Костов откри Седмото издание на „Зелени дни” в Градската градина на София.

Очаква се работната група, изготвяща критериите за издаването на етикета, да финализира своята работа до края на октомври. Предложенията й ще бъдат оформени като промени в Закона за туризма, които ще бъдат гледани в Народното събрание през ноември.

Министър Ангелкова се ангажира от следващото лято въпросният доброволен етикет за качество, чийто задължителен елемент ще е предлагането на български продукти, произведени по БДС да може да бъде прилаган. Сред останалите критерии за получаването на такъв етикет ще бъдат материалната база, обслужването, предлаганите допълнителни услуги, както и всичко, което води до едно много високо качество на продукта.

„Идеята е в началото на следващата година да може да бъде приет закона и всички, които желаят да могат да кандидатстват по тази процедура, така че до края на следващата година да имаме и такива хотели и ресторанти, които да имат такъв доброволен етикет за качество”, коментира министър Ангелкова.

Въпросният доброволен етикет за качество нямало да повлияе на категоризацията на хотелите с една, две, три, четири или пет звезди.
По думите й, доброволният етикет за качество е допълнителен елемент за по-добро качество от заложените минимални критерии, изисквани в наредбата, свързана с категоризацията на туристическите обекти.

Министър Ангелкова обяви, че четири–пет звездните хотели в рамките на миналата година имат 11% ръст в посещенията си.

„Тази година и до 20-ти октомври голяма част от четири или пет звездните хотели, които са по морето и във вътрешността на страната, са резервирани”, коментира още данните министър Ангелкова.

По отношение сертифицирането на обектите Министерството на туризма може да прибегне и до отнемане на звезди.

Предвиждат се мерки по засилен контрол, така че максимално да бъде гарантирано качеството на обектите. Министър Ангелкова каза още, че очакват данните от Комисията за защита на потребителите и там, където нарушенията са драстични, експертна комисия ще стартира процедури по отнемане на звезди. Процедурата ще бъде стартирана в случай, че местата за настаняване, не отстранят направените предписания.

Ангелкова заяви, че местата, за които Комисията за защита на потребителите, е установила нарушения не са много на фона на засилените проверки и по Черноморието и във вътрешността на страната.

По думите й те са едва четири или пет. Министърът на туризма коментира, че нарушенията макар и по-малко в сравнение с миналата година, са свързани с услугата„all inclusive”, други са свързани с материалната база. Министерство на туризма ще започне такава процедура по отнемане на звезди в случай, че не бъдат отстранени констатираните нарушения.