В условията на санкции успяваме да поддържаме с Русия прагматични отношения. Не бива да се делим на русофили и русофоби, нека да си гледаме важните български решения. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на българо-руски форум в София, на който бе Дмитрий Медведев.

Важно е да се решат проблемите с визовия режим. С тази задача в Русия се занимава специална комисия. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев.

В 59 града имаме центрове за издаване на руски визи от 1 февруари. С министъра на туризма Ангелкова обсъждаме вариант да се направи сметка за подпомагане на бранша, разкри премиерът.

Трябва да бъдем по-гъвкави спрямо съседите, смята Борисов и се съгласи с мнение на руския министър на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин, че страната ни не е конкурентоспособна спрямо Турция и Гърция.

Борисов се похвали, че България има стабилна валута, което ще помогне по пътя ни към ERM II и еврозоната.

В сферата на детски туризъм ще се разшири сферата и в други проекти по подобие на „Камчия“.

Борисов призна, че губим стотици милиони заради санкциите срещу Русия в селското стопанство.

Премиерът сподели и че Медведев е любител фотограф и останал впечатлен от посещението му на Тракийското съкровище.

„За мен лично това не е първата визата в България, винаги идвам с огромно удоволствие, така беше преди 11 години, така е и сега. Няма да казвам баналностите колко са близки нашите народи и какви исторически отношения формират връзките между нашите хора. Това се знае и се разбира. Гостоприемството се корени в традициите – ако го нямаше, много от нашите туристи нямаше да са тук“, посочи Медведев.

Премиерът на Русия подчерта, че коло 500 000 руски туристи идват в България всяка година, но значителна част от тези хора имат недвижими имоти на Черноморието. „Тук климатът е отличен, има добри условия за почивка на разумна цена, защото това е важно за туризма“, каза Медведев.

„Много от присъстващите тук знаят, че и Русия има какво да предложи, както и традиционни места, където хората могат да получат незабравими впечатления“, каза руският премиер.

Руският премиер изтъкна, че Русия се стреми да подобри обслужването и да развива инфраструктурата си. В Русия е започнала и работа международна кооперация, която трябва да облекчава визовия режим. Скоро ще започнат да се издават и електронни визи, каза Медведев.

Според него Русия заема първо място по национални паркове в света, което развива много екологичния туризъм в страната му. Историческият туризъм също заема съществено място в Русия. Медведев и Борисов вчера са обсъдили възможностите за подобряване на комуникацията между българските и руските градове, съобщи Медведев. Според него това ще допринесе и за повишаване на туристическия поток между двете страни. „Туризмът е особено икономическо направление, вид бизнес. Всеки, който може да поднесе интересен туристически продукт, ще се окаже печеливш“, изтъкна Дмитрий Медведев.

Медведев обясни, че с премиера Борисов са обсъждали различни проекти за развитие на културен туризъм между отделни градове, обсъдени са и възможности за подобряване на съвместните авиопревози между двете страни.

Туристическият поток от Русия към България през последните години се е понижил с 25 процента. Това каза министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин. Според него основната причина за това е, че българският лев е привързан към еврото. „Това от своя страна прави българският лев много стабилна валута през последните 5 години“, добави Орешкин.

По думите му, заради привързаността на българския лев към еврото, пътуванията до България са с 15-20 процента по-скъпи, отколкото тези до Сочи, Тунис или Турция. Според него конкурентността на българския продукт пада и повечето руски туристи или предпочитат да почиват в Русия или да посещават Турция. „Ясно е, че това е фундаментален проблем за България, защото българският лев е свързан с еврото и това няма как да се промени“, изтъкна Орешкин.

Тази тема е била обсъждана с българския министър на туризма Николина Ангелкова. Според него трябва да се обърне внимание на факторите, които свързват България и Русия.

Министърът на икономическото развитие на Руската федерация изтъкна, че в Русия в момента се отдава първостепенно значение и внимание на развитието на туризма. Според Орешкин постепенно се облекчават условията за инвестиции в страната му. „Предвижда се регулиращите документи в областта на туризма да бъдат преразгледани, за да може руският туристически продукт да стане конкурентноспособен“, допълни Максим Орешкин.

„Ще направим всичко възможно, за да намерим такъв механизъм, който да отговаря както на европейското, така и на националното ни законодателство, но и да бъдем конкурентноспособни по отношение на предлагането на нашия туристически продукт“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя напомни, че за миналата година посещения на руски туристи у нас са около петстотин и дванадесет хиляди.

Обсъжда се възможността 2020 и 2021 г. да бъдат провъзгласени като година на туризма на България в Русия и на Русия в България, което допълнително ще представи потенциала на двете страни като туристически дестинации, каза още Ангелкова.