640x480_1456836515

Борисов е за дивото къмпингуване, реформаторите били виновни за забраната

Премиерът е „изконно” против задължителното гласуване, но там пък трябвало да се отстъпи пред патриотите

Бойко Борисов и Цветан Цветанов по време на срещата в Хасково

Министър-председателят Бойко Борисов се обяви в защита на дивото къмпингуване край морския бряг и против задължителното гласуване. Забраната на първото гласуването на второто бяха подкрепени от парламентарната група на ГЕРБ. Премиерът обаче прехвърли отговорността и за двете решения върху партньорите си в управляващото мнозинство.

Борисов няма нищо против дивото къмпингуване и дори и на него му се ходи там – „да седна и да няма никого, толкова ми е омръзнало от хора”. Но от Реформаторския блок наложили забраната. От друга страна, той е „изконно” против задължителното гласуване, защото „насила хубост не става”. Но пък трябвало да се уважи искането на Патриотичния фронт и затова той  няма да спре ГЕРБ да го подкрепи. Когато се управлява в коалиция, трябва да се подкрепят предложения на партньорите, каза той.

Внеделя министър-председателят поиска и даде прошка от Хасково на днешния църковен празник Неделя Сиропустна, наричан още Сирни Заговезни или Прошка. Борисов пристигна в града за среща с организацията на предприемачите в ГЕРБ, които на двудневен форум от вчера обсъждат взаимодействието между бизнеса и държавата, финансовите инструменти в подкрепа на предприемачите, предоставяни чрез национални и европейски програми, както и сътрудничеството между различните организации на ГЕРБ.

„На всички – ако нещо сме сгрешили, да ни простите. Ние също ви прощаваме, но не за всичко – все пак да не останете с грешни впечатления“, каза Борисов в началото на срещата и предизвика оживление сред участниците, според кореспондент на БТА.

Той говори за усвояването на европейските фондове, изпълнението на големи инфраструктурни проекти, както и за възможностите за развитие на икономиката ни, като призова предприемачите да бъдат по-активни в инвестирането.

Борисов коментира и демографската криза, но посочи, че основна задача на всеки трябва да бъде недопускането на толкова много жертви в пътнотранспортните произшествия.

Според него, непрекъснатите конфликти „нищо добро не дават на държавата“. Като пример посочи протестите срещу забраната за къмпингуване, както и конфликтът между спортисти и еколози за развитието на скизоната в Банско. Той смята, че засегнатите страни трябва да разговарят и да намерят общо решение.

„Тази конфронтация и омраза, която се шири непрекъснато, не помага на никого. Накрая не се случва нищо положително, а искаме да се гради, да става по-добро“, отбеляза министър-председателят.

И на премиера му се къмпингува реформаторите виновни за забраната

На мен не само, че не ми пречат (къмпингуващите – бел. ред.), и на мен ми се ходи там да седна и да няма никого, толкова ми е омръзнало от хора. Така че ако седнат и намерят вариант съм „За”. Сега лесно им е да идват пред Министерски съвет, защото така им е казано, предполагам, или не знам, коментира Борисов коментира пред журналисти протестите срещу забраната за диво къмпингуване, цитиран от бТВ.

Текстовете предвиждат солени глоби за палатки, коли и каравани на по-малко от 100 метра от морето.

Борисов обясни, че личната му позиция е, че свободно почиващите трябва просто да пазят чистота, но за законовите промени са настоявали Найден Зеленогорски и Мартин Димитров от РБ, както и „част от кметовете, които са по морето”.

Да излязат и да кажат – „ние го предложихме, елате протестирайте пред нас”, добави премиерът.

Бойко Борисов призова кметовете и протестиращите да седнат на масата за преговори и да намерят вариант, при който хем да има свободен достъп до плажовете, хем да се гарантира опазването на чистотата.

„На мен не ми пречи къмпингуването. Цветанов ми е свидетел, че му казах: „Направете само да си чистят, след като къмпингуват. Това да бъде задължително. Седнете, срещнете се и го направете“, разказва Борисов по повод промените в Закона за черноморското крайбрежие.

По думите му ситуацията с втория лифт в Банско била сходна.

„Убеден съм, че втори лифт трябва да има. Но там пък сега целият концесионен договор е под натиск, явно има сигурно и нещо нередно и сега излизат най-елитни спортисти, които протестират, че няма втори лифт или пречим на туризма и, от друга страна, хора, които уважавам, като Тома Белев, които са против. А съм убеден, че ако седнат и изчистят от себе си личното и този негативизъм, не може да не намерят решение”, каза Борисов.

Против задължителното гласуване: Насила хубост не става

Насила хубост не става, но когато сме в коалиция с подкрепящи партии и когато един от тях настоява да бъде така естествено, че поне половината от ПГ на ГЕРБ трябва да го защитят. Това каза Бойко Борисов.

„Не случайно казах за задължителното гласуване, че съм изконно против, но нашата парламентарна група подкрепя патриотите, така както те, когато поискаме ние, са длъжни да ни подкрепят. Сигурно не с всичко са съгласни“, коментира Борисов приемането на първо четене на поправки в Изборния кодекс.

Борисов категорично се обяви в подкрепа за електронното правителство и е-гласуването. Преди дни обаче на парламентарна комисия именно по инициатива на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов отпаднаха текстове от Законна за електронната идентификация, с които се регламентира поставянето на идентификационен чип в личните документи. Днес премиерът коментира темата, като посочи, че има разминаване между различните закони и най-добрият вариант е поставянето на чиповете да влезе в допълнителен текст, който да влезе за разглеждане с приемането на Закона за електронната идентификация.

Борисов каза, че слуховете относно конфликт между Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова са абсолютни спекулации. „Няма тема, че депутатите искат да ме блокират. Цветанов е против Бъчварова и иска да й седне на стола – няма нищо такова. Няма такъв конфликт и това няма да го допусна“, заяви премиерът.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *