r-orig-orig-evreiиоо

80 години от спасяването на българските евреи

Церемония по поднасяне на венци пред Паметните плочи на спасителите на българските евреи се проведе в София по случай 80 години от спасяването на българските евреи.

r-orig-orig-evreiВенци бяха поставени пред паметника от името на президента Румен Радев, негово Светейшество българският патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква, както и от царското семейство. Цветя пред Паметните плочи на спасителите на българските евреи оставиха служебният вицепремиер Атанас Пеканов, служебният министър на външните работи Николай Милков, служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, служебният министър на туризма Илин Димитров, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, дипломати и граждани.

Преди това имаше шествие, което започна от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, където по-рано президентът Румен Радев откри документалната изложба „80 години от спасяването на българските евреи“, до Паметните плочи на спасителите на българските евреи. Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции, нашият народ отхвърля антисемитизма, заяви Румен Радев при откриването на изложбата в Националната библиотека.

Събитията от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

Print Friendly

Автор: vesti.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *