64,2% от избирателите искат в рамките на следващия 47 парламент да бъде излъчен редовен кабинет, дори и това да стане факт с цената на „големи компромиси“. 20,2% обаче са на диаметрално противоположно мнение – не трябвало да се прекрачват „червени линии“. Това гласят резултатите от проучване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено сред 812 пълнолетни граждани, като възможните вариации в резултатите са +- 3,5%.

Близо 42% обвиняват за фиаското на усилията за съставяне на редовно правителство всички парламентарно представени партии. В конкретен план обаче изпъква недоволството срещу партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 29,1% от допитаните обвиняват именно тази партия. Далеч зад нея в хорското недоволство са „Демократична България“ с 6,9%.

Провалът на предишния парламент се отразява и в мобилизацията на партийния електорат. „Най-голяма мобилизация се наблюдава при ГЕРБ и БСП – над 80% от гласувалите за тях през юли заявяват, че отново ще гласуват за тях. „Демократична България“ търпи щети – 2/3 ще повторят вота си, но най-голям отлив има при „Има такъв народ“ – едва 45% от гласувалите за тях ще го направят отново„, коментира Юлий Павлов, директор на социологическата агенция.

анкета

Ще отидете ли да гласувате на 14 ноември?