2 press

142 години от Освобождението на Несебър през Руско-турската война

Историята не може да се промени-Бургас,Поморие и Созопол тържествено отбелязаха освобождението си-в Несебър това за сега не се е случило !

 

20 декември1877 /3 януари 1878/   и  /или/ 27 януари /8 февруари/ 1878  

 

За това говори по покана на Катаржина Никова-секретар на Народно читалище „Яна Лъскова 1905 г.” в заседателната зала пред средношколци  в СУ”Любен Каравелов”  журналистът Максим Момчилов. На беседата  по случай 142 годишнината от  Освобождението на Несебър, присъстваха и общественици сред които и Тодорка Станелова-директор на СУ „Любен Каравелов”.

Освобождаването на Несебър /наричан тогава Месемврия/ има две дати- на гърците на 20 декември 1877, и пак на гърците – на 27 януари 1878, но на 27 януари датата вече е официално документирана от майор Михаил Лазарович Колонтаевски, разясни журналистът.

Момчилов цитира  книгата „Месемврия на Евксинския понт” от Георгиос Мегас, където през 1945 г. за Освобождението пише :”Тогава много от жителите на заселените българи села, за да избегнат  клането от нередовната войска,   търсят убежище в Месемврия, където месемврийците им  осигуриха защита  и сигурност. Руската войска влиза в града на 20.12.1877, или по нов стил 3 януари 1878”.

Няма как обаче на тази дата да е имало руска войска, тъй като донесението на полковник Александър Лермонтов  за освобождаването на Несебър е документирано , когато с група конници, пристига  майор Михаил  Колонтаевски на 8 февруари 1878.

Очевидно чертите от взаимните представи на гърци и българи в Несебър е съвсем различно.

3 pressСредношколците научиха какво са работили и как са живели местните хора преди и в деня на Освобождението на Месемврия. От беседата стана ясно, че  хората се занимавали с риболов, търговия  и корабостроене. Пристанището развивало  предимно търговска дейност. Като цяло градът бил  полузапустял .Жителите  наброяват 1793 души, като  93 % от населението било гръцко.

Къщите били запустели, а освен огромната общност гърци, имало 70 българи, 67 турци, като част от тях са помохамеданчени цигани. Властта на турската империя в Месемврия се осъществявала от мухтара /избран, предпочитан/  Реджа ефенди, неговия помощник Сава Баласов и бирника Темистокли Малопополус.

Учениците научиха и какво се е случило към 8 февруари в Месемврия. Хаос и паника настъпили  в турската войска, когато става известно, че от генерал-лейтенант Едуард Делингсхаузен на 21 януари 1878 е организирал „ летящ отряд” под командването на полковник Александър Лермонтов в направлението през Карнобат -Айтос – Бургас, а оттам към Созопол – Поморие и Несебър.

Освобождавайки с бой населените места „летящият отряд” достига Бургас на 6 февруари, където населението посреща тържествено и с водосвет отряда на полковник Лермонтов.

Още на 31 януари обаче, капитан Гущин изпраща донесение до полковник Лермонтов,че по слухове и други сведения от Анхиало, турци и черкези  готвят нападение с цел  да разгромят Анхиало  и Месемврия.Още на 3 февруари полковник Лермонтов получава донесение, че: „Турска редовна войска се движи към Анхиало, имайки пред себе си тълпи башибозуци и черкези”. 

На следващия ден, за да разузнае къде е тази банда, подп. Веригин отправя подвижна колона под началството на капитан Сикорски в Аликария. Изпращат се патрули към с.Терджумен / Изворище/, с.Батаджик /Бата/, за да проследят шайката, а Сикорски с останалите 6 души остават в с.Даутли /Каблешково/. Един от патрулите се натъква до село Батаджик на части от редовна турска кавалерия и за това незабавно е донесено в Анхиало.

На 7 февруари 1878 г. ІІ ескадрон на ХІІІ драгунски полк на Военния орден, начело на командира майор Колонтавски с полуескадрона, изпратен от полк. Лермонтов, освобождава Анхиало.

На фона на безвластието, на 8 февруари майор Колонтаевски завладява и освобождава  Месемврия. Подробни сведения за посрещането в града не са открити . Може да се допусне,че  освободителите подпомагат провеждането на гражданско  управление. Същото може да се допусне, че водещият управляващ е бил „заместник-мухтара” Сава Баласов, който по-късно е вторият кмет на Месемврия.

В края на изложението на Момчилов  средношколците разбраха, че след връщането на Колонтаевски в Бургас, към Месемврия е изпратена рота с гарнизон от 104 пехотен Устюжки полк. Взети са мерки за охрана на складовете и крайбрежната ивица, а по-късно е учредено Анхиалско-Месемврийско окръжие. За първи път за кмет на Месемврия става Клянтис Комнинос.
На беседата говори и историчката Ефтелпа Теоклиева – Стойчева. Тя разказа и  за различните археологически и архитектурни паметници на малкия полуостров, за построяването на най-новата църква “Успение Богородично”, която и досега е действащ храм, за характерните дървени къщи на града. От нея средношколците разбраха за значението на Несебър и  съхранения християнски дух  в столетията на османското владичество, през които градът остава митрополия.

Съчетаването на беседата от история с археология  сред  учениците от несебърското училище се запомня от историята,която  не може да се промени.Една несебърска общност, колкото и да е малка, се запазва само като съхранява историческата си памет.Но има и да се припомня, че от Освобождението на Руско-турската война преди 142 години в Несебър за Освободителя  Михаил  Лазарович  Колонтаевски  все още не е честван официално нито за общинското ръководство,нито за общинския съвет в Несебър.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *