Разделението в проекта за кабинет с първия мандат на ГЕРБ с министър-председател Мария Габриел по всяка вероятност ще даде около 13-15 министерски поста на ГЕРБ, 3-4 на ДПС и 2 на „Има такъв народ“. Това разкри пред bTV депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

„Предполагам, че ДПС ще имат трима-четирима, пет министри най-много, докато ИТН ще имат да кажем двама, защото групата им е най-малка. От 20 министри между 13 и 15 ще бъдат на ГЕРБ, а останалите ще бъдат на коалиционните партньори. Те не са и коалиционни партньори, защото няма коалиция, а на подкрепящите партии“, каза той.

Добрев отказа обаче да коментира конкретни имена на министри и както лидера си Бойко Борисов преди дни призова – по такива въпроси може да отговаря единствено Мария Габриел. Не коментира и коя партия кои ресори ще вземе – зависило от това, коя политическа сила къде има силни експерти.

Очерта обаче профила на хората, които ще влязат в папката, която предстои Габриел да връчи на президента Радев в понеделник: „Профилът на министрите ще бъде експертен, няма да бъдат ярки политически фигури. И вероятно нито един министър, който е бил в кабинети на ГЕРБ досега, няма да бъде предложен, за да направим един последен опит този кабинет да събере по-широка подкрепа освен от ДПС и ИТН. Защото, както знаете, този кабинет събира 116 гласа „за“ и 124 „против“.“

С оглед на категоричните заявки на останалите партии, че няма да подкрепят първия мандат, откъде ГЕРБ очакват да дойдат нужните депутати, които да натиснат зеления бутон? От „Демократична България“, смята Добрев.

Те искат конституционна реформа. За да се случи тя, трябва парламентът да работи 3 месеца. Той не може да работи 3 месеца, ако няма избран кабинет. Т.е. те ако не подкрепят кабинета на Габриел, има още два мандата, които също ще се провалят, и конституционна реформа няма да има. А мнозинство за такава реформа, виждате, има в парламента.

Никола Минчев уверен, че няма да има глас от ПП/ДБ за Габриел

Никола Минчев уверен, че няма да има глас от ПП/ДБ за Габриел

Случилото се последната седмица не отговаря на никакви стандарти за правосъдие

Ако няма правителство е по-добре да няма бюджет, защото ако всички партии са се запътили към избори, ще искат да увеличават разходите. Тогава дефицитът ще стане 10%, 12%, ще станем рекордьори по дефицит в Европа“, коментира и темата с държавния фиск народния представител, присъединявайки се към мнението на Борисов от преди дни.

Добрев посочи обаче – имало и аварийни варианти като удължаването на текущия бюджет за 2022 година.