Шумотевиците не са характерни за разследването, а и не би трябвало. Това е мнението на бившия председател на Бюрото за СРС-та Бойко Рашков, който от вчера е член на правния съвет към президента Румен Радев.

Защо трябва да се вдига подобен шум, заяви той по повод начина, по който влезе прокуратурата в президентството и посочи, че шумотевицата е привилегия на българските политици и шумотевицата обслужва само политически интереси, нищо друго, тъй като чрез нея се предизвикват очаквания в посока евентуални политически събития. Процесуалните дейности не са шумни, категоричен беше Рашков в студиото на БТВ.

Именно за шума е един от въпросите, които са на дневен ред след акцията в президентството. Според Рашков това е и стил на последния главен прокурор, който е още в началото на мандата си.

Друг въпрос е: „Какво престъпно има в това, че в един кабинет е намерено съдебно решение, което не е подписано и подпечатано? Когато един гражданин се сдобие с решение на някой съд, това е публична информация и няма нищо класифицирано.“ Бойко Рашков уточни, че има разлика между решение на Административен съд и решение по наказателен съдебен процес.

Бойко Рашков бе категоричен, че е недопустимо прокуратурата на публикува части от СРС-та и това си свое мнение е изказал още в началото на годината. Образователно, Бойко Рашков подчерта, че именно „образователно обяснява това на хора с юридическо образование“ – публикуването на СРС-та е забранено от два закона.