Днес честваме 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Отбелязването на празника започна още от вчера, когато държавният глава Румен Радев участва в тържествена церемония на площад „Съединение“ в Чирпан.

Президентът прие почетния строй, след което произнесе слово. В речта си пред десетките официални гости и граждани на Чирпан той определи Съединението като „първия бляскав, успешен епизод в нашата нова история и апогей на устрема на нашите предци към свободна, обединена, силна и модерна България“, предаде БНР.

Ива Митева поздрави българите за Деня на Съединението

Ива Митева поздрави българите за Деня на Съединението

„Вярвам, че политическите сили са си извлекли нужните поуки“

Държавният глава припомни подвига на чирпанската чета, която тръгва към Пловдив, за да участва в събитията на 6 септември.

„Именно те превърнаха Съединението в победа на българския дух, в триумф на личната смелост и народната воля, в успех на държавническата зрялост и мъдрост в името на националния идеал“, заяви Румен Радев.

След това той призова наследниците на участниците в чирпанската чета да пазят паметта за своите предшественици и да я предават на идните поколения

„Защото вярвам, че тази невидима нишка на памет и почит ще продължи и занапред да ни вдъхновява, да ни посочва пътя, да ни дава сила, за да проправяме заедно като народ пътя си към утрешния ден“, подчерта държавният глава.

Последва тържествена заря-проверка. В края й държавният глава получи като подарък картина. Днес тържествата за празника на Чирпан и 136-та годишнина от Съединението продължават с тържествена сесия на Общинския съвет и литургия.

Днес в 10.00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „София – столица на обединена България„.

В 10.30 часа президентът Румен Радев ще посети катедралния храм „Пресвето сърце Исусово“ в град Раковски. Там държавният глава ще проведе среща с католическата общност в града, съобщава прессекретариатът му. След това, в 12.30 часа, Румен Радев ще бъде в пловдивското село Белозем.

Вечерта – в 20.30 часа на площад „Съединение“ в Пловдив ще се състои тържествената заря-проверка по повод Деня на Съединението. В нея участие ще вземат държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илиана Йотова, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.