Културолог очаква окупация на Софийски университет наесен

„Не бих се учудил, ако наесен имаме окупация на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. За това предупреди културологът и преподавател в университета проф. Ивайло Дичев в сутрешния блок на БиТиВи.

Той вижда, че тече една ескалация на напрежението от протестите. Стъпка по стъпка управляващите правят грешки, които радикализират протеста, коментира проф. Дичев и посочи, че никой не е разбрал защо са спрели буса на „Системата ни убива“ и не са го допуснали до площад „Орлов мост“.

По думите му ден след ден започват нови разкрития на властта. Всеки ден има нещо, като даде пример, че главният прокурор Иван Гешев си купил два джипа по 200 000 лева. Тепърва ще има един тип граждански трибунал, който ще вади все нови и нови неща, посочи проф. Дичев и допълни, че с магическа пръчка не може да падне правителството, а трябвало дълга гражданска битка.

Професорът вижда хората на протестите, които са стреснати и ужасени от това, че стъпка по стъпка цялата държава преминала в едни ръце. Това ни връща в една епоха, която мислихме, че е свършила, напомни проф. Дичев, който не приема мотивите на управляващите, че те били единствените да ни прекарат през кризата.

Блокадата пред СУ остава

Блокадата пред СУ остава

Бусът на майките от „Системата ни уби“ все още е блокиран

Кризата, която се задава ще бъде решена от държавата, а не от хората, които криволичат. Започнаха с хубави мерки, после либерализираха всичко и всичко, което спечелихме – загубихме, подчерта културологът.

Проф. Дичев не вижда президента Румен Радев като лидер на протеста, а като символ и като капка, която преляла чашата. Това е един символ и повечето хора, които протестират нямат нищо общо с държавния глава, смята той. Според културолога каскетът на главния прокурор Иван Гешев се превърнал в символ в превръщането на ранния комунизъм, със забитото знаме от страна на Христо Иванов – в окупация на държавата. Зад тези символи няма план за действие, но няма страсти, а има недоволство и протести, коментира проф. Дичев.

За да се реши проблемът и конфликтът трябва да има нещо за едната страна и другата – да има достоен път за отстъпление на Борисов. Трябва да се наместят нещата, така че да може да се оттегли с достойнство, коментира проф. Дичев и допълни, че на протестите има много лидери. Лидерите трябвало да потърсят някакъв медиатор между различните групи и да сложат на масата минимална реформа за България. В нормална ситуация това трябвало да бъде президентът.

"Да, България" видя целенасочена акция на полицията за буса на "Системата ни убива"

„Да, България“ видя целенасочена акция на полицията за буса на „Системата ни убива“

Управлението прекрачвало граници