Пет формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание. Победителят остава неясен. Три партии остават под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3%.

Това се посочва в проучването на социологическа агенция „Тренд“.

В първата седмица на предизборната кампания, паритетът между първите две формации се запазва.

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.5%) разполага с преднина от 0.9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС (25.6%).

ДПС удържа третата позиция с 13.6% от гласуващите, следвано от „Възраждане“ с 12.9% от гласуващите. БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7.5%. Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на „Левицата“. Новата лява коалиция разполага с 3.5% сред гласуващите.

Снимка 610453

3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за „Български възход“, а 3.1% за „Има такъв народ“.

5.1% посочват „не подкрепям никого“. Резултат от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди.

"Тренд": ГЕРБ запазва убедителна преднина от 6,6% пред ПП

„Тренд“: ГЕРБ запазва убедителна преднина от 6,6% пред ПП

Едва 9% от анкетираните одобряват работата на парламента

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано в периода между 6 и 12 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1005 души на възраст 18+.