33376

Тотален акълолипсис

Знаете ли какво? Колкото повече живея в условия на извънредно положение, толкова повече осъзнавам истинския проблем, който трябва да бъде преодолян, за да живеем нормално. Това не е вирусът, а са всичките изводи и скрити положения, които излязоха наяве.

Оказахме се глупави, недисциплинирани, неумеещи да съчувстваме на чуждата болка и абсолютно безотговорни към собствения си живот и този на другите. Как, за Бога, в условия на карантина, посред бял ден, когато всичките хора трябва да бъдат вкъщи, а само малка част до кварталния магазин, един надрусан младеж реши, че извънредно положение е еквивалент на почивка, ваканция и както казват тийнейджърите „тотален ларш“ и може да прави каквото си иска.

Друса се с четири вида наркотици, подкарва колата на родителите си, защото за какво му е да работи, като мама и тати купуват всичко, каквото е необходимо, и понеже изброените неща не му донасят достатъчно адреналин в кръвта, решава да си го прибави като настъпи газта и затрие нечий чужд живот.

Това, скъпи хора, е безотговорността, за която споменах по-горе. Едва сега ние осъзнахме, че сме безотговорни към работата си, родителите си, децата си, вещите си и живота си. Неща, които ни принадлежат, заживяват свой собствен живот и се отказват от нас. Представете си колко сме станали отблъскващи!

Какво имам предвид под глупави? Българинът освен че повтаря, че него „короната не го лови“, също така и IQ по-високо от 80-90 няма как да го хване. На 23-ти април е Международният ден на книгата. Всички се оплакват как им е скучно вкъщи и се молят мерките да се разхлабят, защото полудяват, живеейки между четири стени.

Много хора намериха начин: работят онлайн, рисуват, гледат филми, играят игри. А от началото на извънредното положение колко книги прочете? Какво направи, за да станеш по-добра версия на себе си?

Не казвам, че задължително трябва да уплътнявате времето си вкъщи с четене. Но е поне препоръчително за онези, които непрекъснато се оплакват, че искат да се върнат към предишния си начин на живот, защото този е безкрайно скучен или не са били оценени от предишния си работодател, поради ниската си обща култура.

Е, какво чакаш? Няма ли да се подобриш? Преди нямаше време за абсолютно нищо и се оплакваше за това, сега го имаш и ти е неприятно от този факт. Българинът никога не знае какво иска. Или както е казал Валери Божинов „Когато човек си знае какво му е, само аз си знам какво ми е“. Е, и аз не го разбрах. Вие звучите по същия начин.

Глупави сме, защото не знаем какво искаме, а когато получим това, което не знаем, че искаме, всъщност се оказва, че не е точно това. Известни имена в шоубизнеса отговаряха на въпроса „Коя е книгата, която прочетохте последно?“ с „От ангажименти нямам много време да чета. Дори нямам време да си почина.“. Ангажиментите се отмениха.

Речникът си остана също толкова тънък. Сега същите тези известни личности се оплакват от наложената карантина, защото прекарването на време с близките си и свободното време им е дошло в повече. Е, честно ли?

Светът сякаш иска да си почине от нас. И то доста успешно. Крайно време беше! Ние сме толкова непоносими. Някои от нас осъзнаха, че той ни дава втори шанс да станем по-добри, по-умни, по-отговорни и вървят именно в тази посока. За останалите какво друго мога да кажа, освен че подпомагат бавното, но сигурно вървене към тотален акълолипсис. Глупостта и безотговорността ще ни затрият, а не вируса. Ние сме единствените убийци на собствения си живот.
Излизайте още „на по биричка“ по градинки и паркове и ще дадете прекрасен пример на децата си. После се гордейте с тях, че отнемат човешки животи, защото не знаят какво са „правила“ и как да се спазват.

 

Автор: Илиана Симеонова

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *