IMG_7095 copy

ТАКСА „ТУРИЗЪМ” ДЕ ФАКТО ОЩЕ НЕ Е ОТМЕНЕНА

ТАКСА „ТУРИЗЪМ” ВЪРХУ „ГОСТУВАНЕ ПРИ МАМА И ТАТЕ”

ДЕ ФАКТО ОЩЕ НЕ Е ОТМЕНЕНА

 

На 01.10.2018 г. в Министерство на туризма се проведе работна среща между ръководството на министерството и представители на Национална асоциация „Българско Черноморие” и Национално сдружение за защита собствениците на имоти. Повод за срещата бе проведена пресконференцията на 29.10.2018 г. в БТА, на която двете граждански организации възразиха срещу следните взривоопасни текстове от проекта за промени в Закона за туризма:

„…„Турист“ е лице, което осъществява туристическо посещение с престой най-малко 24 часа, като по този начин прекарва поне една нощ в посетената дестинация.“.

„Целта на посещението е ваканция, отдих, спорт, лечебни процедури, бизнес, посещения на роднини и приятели, поклонничество, участие в културно, конгресно, конферентно или друго събитие“.

 

Така всяко посещение на дете при мама и тате, на роднини и приятели за повече от 24 часа с пренощуване, следва да се смята за туризъм и да се облага с туристическа такса и данъци. Гражданските организации заподозряха нова възможност да се бръкне в продънения джоб на българския данъкоплатец и изобличиха навреме риска от повишаване на корупционната среда. Също така възникнаха въпроси, като: В коя точно категория попадат самонастанили се „посетители“ в чужди имоти с цел дивокъмпингуване? По коя методология и процедура да бъдат преброявани и декларирани от реалните собственици, които най-вероятно следва да заплащат данъци и такси за самоуправството на своите „гости“, за това че без тяхно съгласие и знание са ги избрали за домакини?

Ръководството на Министерство на туризма призна, че визираните текстове са недоогледани и недообмислени и ще бъдат коригирани. Министъра предложи текст, от който да става ясно, че ако пренощуването на посетителя е в регистрирани места за настаняване, а целта на посещението е при роднини или приятели, то тогава посетителя се счита за турист. Присъстващите получиха ОБЕЩАНИЕ, че проекта на промените на Закона за туризма ще бъде коригиран в тази си част. Също така Министъра на туризма ОБЕЩА да бъде премахнат от проектозакона странния текст, уточняващ кой НЕ е турист: „лица, които много често посещават дестинацията и я възприемат като част от обичайната си жизнена среда“.

 

С друго изменение в ЗТ се променя Закона за защита от шума в околната среда, така че четирите открити преместваеми обекти-дискотеки в Слънчев бряг – „Какаов плаж“, „Единият“, „Спалня“ и „Кубинката“ да могат да работят и след 23 часа. Министерството на туризма беше съгласно, че нормите в Закона за защита от шума в околната среда трябва да се спазват на територията на цялата страна, освен в шумните зони, които се предвиждат в националните ни курорти. Двете граждански организации се противопоставиха на тази промяна със следните мотиви:

1. Закона за защита от шума в околната среда е специален спрямо Закона за туризма. По тази причина ЗТ не може да прави промени в  ЗЗШОС.

2. Министерството на туризма не е компетентно и не може да променя допустимите норми на шума през различните части от денонощието. Компетенции има министерство на здравеопазването.

3. Не е допустимо собственици на апартаменти или туристи в националните курорти да попаднат в шумни зони от предложеното зониране на шумни и тихи зони в тези курорти.

Двете организации настояват за гаранции, че допустимите норми за шума в Закона за здравето ще бъдат спазвани.

Национална Асоциация „Българско Черноморие” и Национално сдружение за защита собствениците на имоти

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

One thought on “ТАКСА „ТУРИЗЪМ” ДЕ ФАКТО ОЩЕ НЕ Е ОТМЕНЕНА

  1. Павлин Драганов

    Ясно е че министър Ангелкова дава аванти на мутрите и явно дялка с тях. Въпроса е Б.Б. дали е в далаверата?
    Спомнете си филма „История на света“!Там римския сенат се произнесе: „Да го духат бедните“!

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *