Служебният премиер Гълъб Донев разкритикува начина на тълкуване на доклада на Министерството на финансите.

„Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното – финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство„, изтъкна той пред Нова телевизия.

Донев обясни, че става въпрос за нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година, и в него няма нищо притеснително.

Премиерът увери, че състоянието на финансите на държавата е стабилно и няма опасност нито за валутния борд, нито доходите и пенсиите да не се изплащат.

Финансовото министерство публикува мерките си за стабилизиране на хазната за обсъждане

Финансовото министерство публикува мерките си за стабилизиране на хазната за обсъждане

11,2 млрд. лв. за помощи, компенсации и от намалени данъци отчита МФ за 2 години

Той подчерта, че няма риск да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно – повишава събираемостта, която за януари и февруари по негови думи е с над 1,3 млрд. лева повече от тази на редовното правителство.

Премиерът заяви, че с предложените от служебното правителство мерки в бюджета ще влязат около 6 млрд. лева, които да покрият свръхдефицита, получен от „погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание“.

По повод призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев отсече, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. Според него тя е професионалист, който много добре води финансите на държавата.

„Служебното правителство няма да се меси в предизборната кампания. Където има проблем обаче, няма да го заличим. Няма да търпим лъжи, които се хвърлят в публичното пространство“, категоричен бе Донев.

Йотова: Служебният кабинет не иска да ограби парите на хората

Йотова: Служебният кабинет не иска да ограби парите на хората

При „Донев 2“ и Росица Велкова няма да се стигне до фалит на държавата и нови дългове, увери тя

Той увери, че нито за минута не се е отклонявал от ангажимента да защитава правата на българските граждани.

Стабилният икономически тренд, международното признание и престижът на България се дължат на служебното правителство, изтъкна премиерът.

Относно борбата с високите цени Донев отбеляза, че след мерките на кабинета му диалогът с всички участници в процеса е довел до тенденция да има трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост.

По негови думи в момента акциите и промоциите са на много повече продукти в магазините, а намалението на цените е около 25-28%.

Донев отчита и постепенно намаляване на инфлацията.

Той съобщи, че правителството е готово със сайта, на който може да се следят в реално време цените на хранителните продукти както у нас, така и в чужбина. Изчиствали се дребни технически детайли и още следващата седмица платформата ще бъде представена публично. Търговските вериги ще се включат, като предоставят актуалнитe цени.

Държавата не е фалирала, успокоява финансовият министър

Държавата не е фалирала, успокоява финансовият министър

При дефицит от 3% нямало да влезем в дългова спирала