От партия „Има такъв народ“ няма да правят коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП. Това заяви лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в онлайн изявление след вчерашните предсрочни парламентарни избори и преди от ЦИК да са обявили окончателните резултати от 100% преброени протоколи.

Броене до последен глас: ГЕРБ/СДС води с  23.91% при 95.22% обработени протоколи

Броене до последен глас: ГЕРБ/СДС води с 23.91% при 95.22% обработени протоколи

Трета е БСП с 13,65%, следвана от ДБ с 12,55%

Протестните партии не събират парламентарно мнозинство и такъв случай ИТН няма да прави коалиция, а ще поеме самостоятелна отговорност за съставяне на правителство, обяви Слави Трифонов.

Няма правителство на малцинството, на мнозинството, защото всички правителства са на България. ИТН ще вземе мандата за съставяне на правителство и ще предложи състав и структура за МС. Съставено е от експерти и ще има конкретни приоритети с възможно най-кратък срок за изпълнение, обяви Слави Трифонов.

Предложението на ИТН на премиер на Република България е Николай Василев. От ИТН предлагат за вицепремиер и министър на външните работи дипломатът Ради Найденов, който бе зам.-военен министър в кабинета „Сакскобургготски“, а след това бе началник на кабинета на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски.

За вицепремиер и министър на вътрешните работи издигат бившия главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

За министър на икономиката предлагат Любомир Дацов. Мария Бойчинова е предложена за финансов министър, за МОН предлагат Наталия Митева, за здравен Велислава Петрова.

За военен министър предлагат Теодора Генчовска.

ИТН предлага за министър на енергетиката Красимир Ненов, за министър на регионалното развитие Михаела Лашова, за министър на транспорта – Христо Алексиев, за министър на туризма Ивайло Кожухаров, за министър на земеделието Пламен Абровски.

За социален министър те издигат Лилия Иванова, за министър на културата Станислава Армутлиева, за министър на правосъдието Петър Илиев, за министър на младежта и спорта Радостин Василев, за министър без портфейл по ромските въпроси Антония Валентинова.

От „Има такъв народ“ са предложили на трима министри от служебния кабинет „Янев“ да влязат в тяхното правителството, но те са отказали. Това са служебният министър на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев и на образованието проф. Николай Денков.

Приоритетите пред правителството на ИТН ще бъдат следните: построяване на необходимия брой детските градини – колкото трябва, толкова, за да поемат всички деца в София.