Невъзможно е да влезем в еврозоната през 2024 г. Изпуснахме този шанс. България не покрива 3 от четирите маахстрихтски критерии. Това заяви в ефира на БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му страната ни трябва да продължи да работи по въпроса за присъединяването към еврозоната. Ако не си влязъл в маахстрихтските критерии, трябва две години да ги изпълняваш преди да се присъединиш към еврозоната, подчерта той.

Дянков коментира и темата за минималната работна заплата. Според него въпросът се повдига в края на всяка година от синдикатите и работодателите. Той бе категоричен, че е необходимо да има увеличение. Бившият министър посочи, че това може да стане чрез постановление на служебното правителство.

По отношение на размера на минималната работна заплата Дянков изтъкна, че би било хубаво тя да стане 810-850 лева. Той поясни обаче, че увеличение с 10 лева натоварва бюджета с допълнителни разходи от 50 милиона лв.

Според Дянков удължаването на действащия бюджет от служебното правителство е бил правилен ход. Той заяви, че Бюджет 2023 ще надхвърли маахстрихтските критерии за 3 процента дефицит. По думите му страната ни е нарушила финансовата дисциплина и това е станало по време на предишното редовно правителство. Трябват няколко години да се върнем към предишните стойности, Нужна е дългосрочна визия и стабилност, допълни той.

По думите на Дянков ключа за съставяне на правителството е в БСП. Левицата гледа дали да работи с бившите си партньори или с ГЕРБ и ДПС. Ако не са във властта, те няма да могат да прокарат социалните си политики, каза още той.

Симеон Дянков не вижда България в еврозоната до 2025 г.

Симеон Дянков не вижда България в еврозоната до 2025 г.

И с удължаването на Бюджет 2022 пак се задава дефицит до 4,5%