Президентът Румен Радев призова депутатите за отговорност и намиране на решения за председател на КЕВР още днес. За това настоя държавният глава, след като от БСП върнаха третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото народно събрание.

От страна на социалистите в президентската институция дойдоха лидерът на БСП Корнелия Нинова, депутатът и председател на парламентарната група на червените в парламента Георги Свиленски и депутатите Атанас Зафиров и Ирена Анастасова.

С казуса КЕВР мотивираха депутатите да започнат да работят

С казуса КЕВР мотивираха депутатите да започнат да работят

Парламентът не събра кворум от първи път

Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителството управляващата коалиция завещава на служебния кабинет хаоса в енергетиката, която може да прерасне в колапс в икономиката и социалната система, предупреди Радев.

От своя страна председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви, че червените са положили всички усилия да бъде съставено правителство.

Съставили управленска и законодатлена програма на потенциалните коалиционни партньори, които в последния момент ИТН оттегли подкрепа от законодателната програма и свалена от дневния ред на парламента, посочи той. Затова БСП поради невъзможността си да излъчи правителство връща третия мандат за съставяне на правителство.

Припомняме, на 18 юли президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на кабинет в състава на 47-ото народно събрание на БСП.

На заседанието на Изпълнителното бюро на БСП от 25 юли бе обсъдено да се действа в два варианта с третия и последен проучвателен мандат, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов за пореден път в изявление през социалните мрежи обяви, че се оттегля от коалицията. Този път мотив му беше запис от разбор на политическата ситуация на ПГ на „Демократична България“. От партията после пуснаха и пълния запис.

На следващия ден Националният съвет на БСП реши да внесе в парламента законодателна програма и ако тя бъде одобрена, да предложи състав на кабинета.

БСП бяха вече призовани да не държат мандата излишно от опозицията в лицето на ГЕРБ/СДС, ДПС и „Възраждане“, а днес по темата се включи и бившият лидер на БСП Михаил Миков.