Има българска воля, дързост и талант. Ботев е тяхното въплъщение, но всеки един от днешните българи носи част от тях в себе си и когато днес се преклоняваме пред силата на Ботев, трябва да си дадем сметка, че неговите завети ни сплотяват, неговият огнен дух ни дава вяра в бъдещето.

Това заяви президентът Румен Радев на тържествен митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България и 148 години от подвига на Ботевата чета.

„Всяко време ражда своите неповторими личности, орисани да преобръщат епохи и да останат завинаги в паметта на народите. Когато в тъмнината на робството, когато българите копнееха за свобода, когато търсеха самочувствие, дързост, воля и вяра, тогава провидението създаде Христо Ботев. Той бе огненият дух на революцията, стихия, която увлича и вълнува, предизвиква и стряска, вулкан от слово и дело, който разтърси съзнанието на съвременниците си“, каза в началото на словото си държавният глава.

По думите му свободата не е традиция, а е отговорност и позиция, дела и саможертва.

Героичните жертвени поколения извоюваха свободата, щастливите наследяват свободата, слабите поколения разпиляват свободата. Днес, ние съвременните българи, сме длъжници към онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтата си към свободна България, подчерта държавният глава.

Вдъхни секиму, о, боже, любов жива за свобода

Вдъхни секиму, о, боже, любов жива за свобода

Този ден се отбелязва от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници

Затова и ден като днешния не е време за патос. Той е повод за смирение и размисъл над думите на поета, които продължават да предизвикват поколенията: Още ли свестните у нас считат за луди? Още ли глупеца вредом всеки почита? Още ли народа го смучат наши и чужди гости? Още ли българи в тежка чужбина се скитат немили, клети, недраги? Отговорите ги знаем. Но аз вярвам, че няма българска обреченост. Има българска воля, българска дързост, български талант. Ботев е тяхното въплъщение, но вярвам, че всеки от нас, днешните българи, носи част от тях в себе си, заяви президентът.

Той добави, че и днес нерядко избираме пътя на емиграцията независимо дали далеч от родината смутени от недъзите на днешна България.

Словото си държавният глава в заключение заяви: Поклон пред великия българин, пожертвал живота си за България!