Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков падна от поста със 129 гласа „за“. От залата го изпратиха с аплодисменти, на крака депутатите от ГЕРБ, като между тях, основно дамите, имаше и сълзи.

За оставката му бяха 61 депутати от ПП-ДБ, 34 от „Възраждане“, 23 от БСП, 10 от ИТН и един независим, 103 депутати гласуваха против- от ГЕРБ и ДПС.

Самият Росен Желязков взе думата и отказа да се защитава. Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут, каза той. Всички сме хора, пратени от други хора да работят за хора и заговори за човечността, която често политиците губели.

Битува мнението, че сме драматична група актьори на политическата сцена, а понякога актьорите се качват на ешафода, продължи с разсъжденията Желязков. Затова и той е уверен, че на преден план трябва да е смирението. Той благодари за доверието и за недоверието и се извини на депутатите, ако ги е засегнал. За мен беше чест да бъда председател на 49 НС, заяви още Желязков.

Припомняме, че в 47-то Народно събрание по подобен начин бе свален от поста председател Никола Минчев – предложението за това бе внесено от „Има такъв народ“ с формален повод. Тогава за свалянето на Минчев гласуваха общи 125 депутати от ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и „Възраждане“, като това можеше да се тълкува като генерална репетиция за вота на недоверие към кабинета Кирил Петков.

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков?

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков?

БСП подкрепили исканията – и на „Възраждане“, и на ПП-ДБ

Дебатът преди това премина с остри нападки.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ прочете от трибуната прегрешенията на Росен Желязков. На първо място бе посочена оставката на шефа на НЗОК Станимир Михайлов, който я оттегли, но волята му не бе зачетена.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че очаквал по-сериозни мотиви за исканата оставка. Г-н Желязков е един достоен председател на НС, категоричен бе той. По думите му Желязков бил диалогичен и спечелил уважението дори на опозицията. Биков попита ПП-ДБ: „Вие от кой пол сте, от третия пол ли сте, в политиката има опозиция и управляващи, трети пол няма“. А днешният акт ГЕРБ възприемали като взривяване възможността за диалог с ПП-ДБ след вота. Всяко рязко движение ще ви наранява, предупреди той доскорошните си партньори. Политика не се правела с неадекватни инструменти, а днешният дебат бил безсмислен, затова и герберите нямало да участват.

Кирил Петков обвини Желязков в поругаване на институцията Народно събрание.

Той е недоволен, че важните закони не са приети. А народът ще плати голяма цена от липсата на тези реформи. Никой няма абсолютна власт, ако някой си е въобразил, че има абсолютна власт в последните 2 месеца, е сгрешил, каза още Петков.

Росен Желязков спира микрофона на депутатите

Росен Желязков спира микрофона на депутатите

Мотивирано предложение до председателя на НС трябва да има

Днес е един нелеп ден за българската демокрация, заяви Станислав Балабанов от ИТН и обвини ПП-ДБ в лицемерие, включително и със сатира и поименно обрисува лидерите на формацията. Формацията на Слави Трифонов ще гласува „за“ оставката на Росен Желязков като опозиция, но ще излезе от залата и ще се върне само за гласуването.

Въпреки заявката на Тома Биков, че ГЕРБ няма да участват в дебата, Георг Георгиев не се стърпя и определи ПП-ДБ като „молци ще накацат върху гардеробите на властта“ и обясни, че молецът е многократно малко, но вредно същество.

Николай Денков пък не чул аргументи по темата, а се чували обиди и измислици. ГЕРБ и ПП-ДБ се скараха кой повече вреди е нанесъл на енергетиката. Драгомир Стойнев от БСП ги посъветва да слушат какво казва столетницата в енергетиката.

Висока оценка за Росен Желязков даде Йордан Цонев, като настоя да се прекрати дебата и да се премине към важните точки за енергетиката в пленарна зала.

Забраната за руски газ - от самосаботиране до кой е по-голям евроатлантик

Забраната за руски газ – от самосаботиране до кой е по-голям евроатлантик

Трябват доставки на евтини енергоресурси, за да се развива икономиката, заяви Борислав Гуцанов от БСП