OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Разорението на тракийските българи да влезе в учебниците

Хухла пише до Народното събрание разорението на тракийските българи да влезе в учебниците

На 3 октомври, в 17 часа, село Хухла /Ивайловградско/ се прекланя, чрез Голямо литературно четене, пред паметта на избитите тракийци през Кървавата 1913 година.

Жива е раната в душите ни още, времето минава, но мислите ни се връщат към трагиката на тази нечовешка история, споделя писателят Иван Бунков. Търсим виновните, те се оказват все повече и повече, а невинният си остава само един – изстрадалият български народ.

Паметта на убитите 42-ма хухленци и на всички загинали тракийци ще дойдат да почетат освен местните хора, поети, писатели, историци, журналисти от цялата страна. В обръщение към Народното събрание те ще настояват Разорението на тракийските българи да се изучава в училище наред с другите национални трагедии. Нищо че само 9 от изгорените тракийска села, едно от които е Хухла, са останали днес в границите на съвременна България, всички продължават да са живи в паметта ни. А трябва да живеят и в националната памет!

Бойко Ламбовски, лауреат на „Мистериите на Хухла“, ще води рецитала на Лобното място, в който ще звучат стихове и на другите лауреати на „Мистериите“ – на хухленците Ивайло Балабанов и на Петър Василев, напуснал ни скоро.

Ще говорят писатели, учени, журналисти, всички, които желаят да почетат със слово жертвите! България ще чуе гласа им от това сакрално място!

plakat Literaturno cetene-Pamet za 1913 (1)ПРОГРАМАТА на Поклонението на 3 октомври в с. Хухла:

  • В 10 часа пред паметната плоча ще бъде отслужена панихида в памет на убитите
  • Следобед, от 16 часа, пред обновената читалищна сграда на селото ще се проведе разговор с учени и писатели за новите им изследвания за трагичната 1913-та година. Оттук ще се тръгне към Литературното четене!
  • Литературното четене е от 17 часа на Лобното място.

Всички събития от Поклонението ще бъдат на открито, като се спазва социална дистанция заради епидемичната обстановка, свързана с коронавируса

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *