Президентът Румен Радев й заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис обсъдиха членството на страната ни в Еврозоната.

България винаги е била важна, неразделна част от Европа, подчерта държавният глава. Днес тя е важна част и от общото европейско икономическо пространство, допълни Румен Радев. Стокообменът ни в голямата си степен е с държави от Европейския съюз (ЕС) и Еврозоната, според президента. Нашето членство в еврозоната и Шенген е стратегическа цел за България, каза още той, като допълни, че постигането й ще финализира усилията ни да сме пълноправен член на европейското семейство. Този процес изисква много усилия, каза още Радев и поясни, че се изисква и доверие.

Държавният глава похвали усилията на служебната власт, която постигнала най-голям напредък по пътя към „клуба на богатите“. Служебният кабинет овладял причините за инфлацията и допринесъл най-много до този момент за постигането на целта за членство в Еврозоната. Освен това имаме не само най-ниските цени на газа, но и стабилизация на доставките, както и най-евтиния бензин в Европа, според Румен Радев.

За ЕК реалистичната дата за влизането ни в Еврозоната е януари 2025

За ЕК реалистичната дата за влизането ни в Еврозоната е януари 2025

Трябват обаче да си овладеем инфлацията, обясни Валдис Домбровскис

Осъзнаваме напълно и препятствията по пътя към Еврозоната, подчерта той, като посочи, че това са инфлацията и неприетите закони. Президентът изрази увереност, че инфлацията ще продължи да пада. Очаква и новият парламент да приеме нужните закони. Радев смята, че и българските граждани трябва да бъдат убедени в ползите от членството ни в Еврозоната. Той иска и мерки за минимизиране на ръста на цените след влизането ни в „клуба на богатите“ и за повишаване на доходите на гражданите.

Валдис Домбровскис на свой ред акцентира върху войната в Украйна. Важно е ЕС да остане обединен и да продължи да подпомага Украйна и да продължи да се противопоставя на руския агресор, по думите му. Заради блокадата от страна на Русия на доставките на храни от Украйна и с увеличаването на цените на горивата в световен мащаб сме свидетели на увеличение на инфлацията, изтъкна заместник-председателят на ЕК. В този контекст Европейската комисия продължава да подкрепя пътя на България към Еврозоната, както и усилията на държавните власти към реализиране на тази цел, изтъкна още Домбровскис, като обясни, че се надява отлагането да не е твърде дълго във времето. Той подчерта, че членството ни в „клуба на богатите“ ще донесе ползи за хората и икономиката и коментира, че е нужна разяснителна кампания.