Президентът Румен Радев за трети пореден ден се обръща от дистанция и през медиите към премиера Кирил Петков с призив да поеме инициативата, а и отговорностите си и да формира позиция по отношение на Република Северна Македония и т.нар. френското предложение за преговорната рамка на съседката ни за членство в Европейския съюз.

„Призовавам Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание“, каза и днес в Пловдив Радев. По думите му Министерски съвет е именно водещата институция в страната и трябва да формира позиция.

Радев обясни отново, че френското предложение е най-доброто, което е било формирано до този момент, но това не е последната стъпка. Призовавам българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, заяви Радев и поиска да се насочи вниманието към двустранния протокол, който трябва да бъде подписан и от двете страни – България и РСМ – и който се залага като неразделна част от Преговорната рамка, за да може да се защитят нашите интереси.

Това би било истинската защита на българските интереси, но при добре формулирани критерии и позиции.

Също така от съдържанието на този двустранен протокол зависи и начинът, по който ЕС ще следи действията на Република Северна Македония.

На този етап изготвения протокол не защитава в достатъчна степен интересите на България и българите в Македония. Нужно е прецизиране и на текстовете за промяна на Конституцията, както и механизмите за контрол, смята Радев.

Иначе Радев приветства френското предложение отново като най-доброто до момента, откроявайки, че е нямало да го получим в този вид, ако България не беше отстояла ветото си ясна позиция и аргументация – нещо, което се е случило два пъти миналата година.

Позицията ни вече е ясна пред европартньорите и те я споделят и разбират, уверен е Радев. „Нашите европейски партньори осъзнават, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде само между България и Северна Македония. Той трябва да бъде поставен на ниво Европейски съюз“, подчерта президентът и допълни: „Промяната в конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграцията.“

Според него е време за политическо лидерство, смелост и отговорност на българските политици, а пътят към Европа е път напред, а не назад.