България няма участва в съвместната европейска доставка на снаряди за Украйна. Страната ни не е единствената, отказала да участва, заедно с нея са и други 9 страни-членки на ЕС. Принципът за участие е доброволен и суверенно решение на всяка държава. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти преди Съвета на Европейския съюз в Брюксел. Той уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите държави-членки да попълват своите запаси. „Имаме капацитет по-голям от други 30 страни. Ако поискат от нас – ще направим анализ и ще решим“, каза държавният глава.

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев.

Той поиска да продължим да произвеждаме снаряди по натовски стандарт, но припомни, че парламентът е отхвърлил това предложение.

На въпроса дали страната ни е замразила руски активи – президентът каза, че „ще се обсъждат параметри“, но затова трябва да се пита БНБ.

„Днешният съвет е важен – защото генерираме важни идеи за европейските политики, издигащи авторитета на страната ни“, каза той.

Радев притеснен бесовете на войната да не овладеят нашите души

Радев притеснен бесовете на войната да не овладеят нашите души

Недопустимо е над България да се веят други знамена освен трибагреника

Радев говори и за борбата с нелегалната миграция у нас. Според него имаме пробив и от следващата седмица МВР започва да усвоява европейски средства за издигане на ограда на границата. „Предложихме в България да се създаде международна оперативна група за борба с международния трафик. Има мощна мрежа и това се разбира от разпитите на мигрантите“, поясни Румен Радев.

За Шенген – Румен Радев смята, че ако изпълним всички стъпки, октомври ще бъдем приети, той призова следващият парламент да действа активно в тази посока.

По темата Република Северна Македония – президентът посочи, че в страната „има израз на паника и безсилие“. Властите в РСМ трябва да признаят, че има българи в страната им, от векове и че има българска история и заличаването на имената на клубовете няма да спре процесът българите да се впишат в Конституцията на РСМ, коментира той.

На въпроса дали ще има редовно правителство след изборите на 2 април Румен Радев – той каза, че това е „огромното му желание“.

Радев отсече: Никакво оръжие за Украйна

Радев отсече: Никакво оръжие за Украйна

И призова партиите да кажат отсега – за мир или за война са

В тази връзка Радев заговори, че бъдещият парламент трябва да допринася за европейските политики, енергетиката.

Готови сме да поемем допълнителни количества азерски газ. Страната се превръща в активен разпределител на източници, имаме споразумение с Турция и достъп до терминали и интерконектора със Сърбия, посочи той.

Радев: Да не се чертаят разделителни линии, за да не съставят грозни коалиции

Радев: Да не се чертаят разделителни линии, за да не съставят грозни коалиции

Настоя кабинетът Донев 2 да изнесе резултата от проверките за спекула