Гласувах за свободна, справедлива и просперираща България. Това заяви президентът Румен Радев, след като гласува в 11 часа в столичното училище по Автотранспорт.

Вярвам, че макар и трудно, българите държат съдбата си в свои ръце.

По думите на Радев тези избори ще са първата стъпка към нормалността и законното управление, към отприщването на огромния потенциал. Държавният глава призова всички пълнолетни българи да гласуват: „Иначе историята ще ни прати на поправителен по демокрация. Нека всички гласуват, за да имаме достоен, представителен парламент“, добави Радев.

Президентът съобщи, че е гласувал машинно и коментира, че от много време гласува в тази секция и за първи път вижда толкова много хора.

Радев е категоричен обаче, че организацията на изборите е добра, но те е трябвало да бъдат много по-рано. Той не смята, че пандемията е повлияла на възрастните хора да излязат да гласуват. Българите усещат, че в тези избори има голям залог, каза още Румен Радев.

Той отказа да коментира шпионския скандал, както и доклада на Държавния департамент, обръщайки се към тези, които го коментират, без да са излезли резултати и реакции от проверките на българския съд. Но „ако съдът потвърди, че има пробив в националната сигурност“, това означава, че се компрометира не само българската национална сигурност, но и тази на съюзниците ни, уточни президентът.

Затова вместо самохвалство, трябва да се отговори на въпроса – защо има служители от Министерство на отбраната, чийто служби са пряко подчинени на министър-председателя, и защо защита на класифицирана информация се осъществява от Министерски съвет, запита още Радев.

Той очаква пълно разследване на случая и задълбочен анализ на причините за него. Следващото правителство трябва да свърши много работа, да върне държавността, обясни президентът.