Руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната, съобщава ТАСС.

Мобилизационните мероприятия започват от днес. На военна служба ще бъдат призовавани само гражданите, които в момента са в резерва, и най-вече тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни професии и съответен опит.

Путин обяви пред руските граждани, че е решил да подкрепи предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб за провеждане на частична мобилизация в Русия. Той подчерта – „частично“ и обеща преди да бъдат изпратени в частите, призованите на военна служба ще преминат допълнителна военна подготовка, като се вземе предвид опитът от специална военна операция.

Коментирайки военната ситуация, Путин заяви, че линията на съприкосновение е дълга повече от 1000 километра и че руските сили се сблъскват с „цялата военна машина на колективния Запад“. Въпреки това твърдението му е, че руските военни в Донецка област не атакуват „челно“, а действат „стъпка по стъпка“, за да сведат загубите до минимум.

В началото на телевизионното си обръщение той отново обоснова решението си да започне въоръжена инвазия в Украйна на 24 февруари. Путин сега подчерта, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да „отслаби“ и „унищожи“ Русия, съобщава „Ройтерс“.

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

Путин отбеляза, че двете страни са постигнали напредък по време на разговорите в Истанбул, но украинската страна е започнала да подкопава по-нататъшните преговори, след като е получила подобни указания от Запада.

Освен това той обвини Запада в „ядрен шантаж“ срещу Русия и предупреди, че Москва също има „различни оръжия за унищожение“ и е готова да използва „всички налични средства“, за да се защити.

Не блъфирам, закани се Путин и „онези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че вятърът се надига срещу тях“.

Той посочи, че във Вашингтон и Брюксел има планове за преместване на военния конфликт от Украйна на територията на Русия. По негови думи някои високопоставени служители от страните от НАТО са обсъдили и възможността за използване на ядрено оръжие срещу Москва.

Руският президент обеща да създаде безопасни условия за провеждане на референдумите, насрочени вчера в четири украински области – ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие, въпреки че руските сили контролират само част от тези територии.

Руската държавна телевизия излъчва обръщението на президента, което бе отложено вчера по неизвестни причини.

Отложиха за днес речта на Путин за войната и референдумите

Отложиха за днес речта на Путин за войната и референдумите

Спекулации на медиите