epa08114498 Russian President and Armed Forces Supreme Commander-in-Chief Vladimir Putin on board of the Russian Northern fleet's Marshal Ustinov missile cruiser watches the joint drills of the Northern and Black sea fleets in the Black Sea, Crimea, 09 January 2020. The exercise included Kalibr cruise missiles and Kinzhal hypersonic aero-ballistic ballistic missiles firing.  EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Путин на 68

Каквото и да се каже за Владимир Владимирович Путин ще е малко. Днес той навършва 68 години. Политик, настоящ президент и бивш министър-председател на Русия – той определено знае какво е власт, как се изгражда и постига и как да борави с нея.

Роден е в Ленинград (днес Санкт Петербург). Той е късно дете в семейството – 2 братя са починали през войната. Завършва „Право“ в Ленинградския държавен университет, след което постъпва на работа в Комитета за държавна сигурност (КГБ). От 1985 г. работи за КГБ в ГДР. След завръщането си в Русия през 1990 г. работи в родния си град като служител в университет, съветник по чуждестранните инвестиции на кмета Анатолий Собчак и заместник-кмет.

Официално напуска КГБ след опита за преврат през август 1991 г. След 1996 г. се премества в Москва и заема второстепенни постове в администрацията на Борис Елцин. През 1997 г. става заместник-директор на администрацията на президента. Година по-късно е назначен за директор на Федералната служба за сигурност на Русия. През 1999 г. става секретар на Съвета за сигурност на Русия, а няколко месеца по-късно и министър-председател на Русия.

От декември същата година изпълнява длъжността президент на Русия. През 2000 г. е избран за държавен глава, а през 2004 г. е преизбран за втори мандат. След това той стана премиер за четири години – период, в който конституцията бе променена и президентският мандат бе удължен на 6 години. През 2012 г. Путин отново е избран за президент, а през 2018 г. преизбран отново.

Руският президент Владимир Путин е изключително интересна и всестранно развита личност. Извън служебните задължения той обича да разпуска с различни интересни занимания, някои от тях и доста екстремни. Бойните изкуства са неговата най-голяма и отдавнашна страст. Майстор е на спорта по самбо (1973 г.) и джудо (1975 г.) Той смята, че те формират знания, способности и умения, от които се нуждае всеки политик.

Руският президент признава и, че страшно много харесва да кара ски, като предпочита руските писти. Путин е запален и по хокей на лед и то от сравнително скоро. През 2011 г. той публично обещава, че ще се научи да кара и така прекарва два месеца в обучение при известния хокеист Алексей Касатонов. Руският президент обожава животните и то най-вече в естествената им среда.

Той участва в много научни проекти, свързани с животните. Председател е на Настоятелството на Руското географско дружество и активно се занимава със защитата на редки видове. Животинските видове под негово лично покровителство са амурски тигър, бял кит, полярна мечка и снежен леопард. Путин е и изключителен фен на автомобилите, като предпочита руските.

Въпреки натовареното си ежедневие, Путин успява да намери време за почивка, някъде възможно най-далеч от нещата, свързани с управлението на страната. Но тъй като това се случва много рядко, той се опитва да прекара кратките си почивки възможно най-ефективно. Той твърдо вярва, че промяната на мястото и различната дейност са най-добрият вид почивка.

Риболовът е едно от любимите хобита на руския президент. Той е особен любител на риболова в Русия. Язденето сред природата и конете са другата страст на руския президент. Той се чувства уверен в седлото и винаги, когато успее да намери време, се отдава и на това свое любимо хоби.
През август 2009 г., по време на еднодневната си почивка в Тува, Владимир Путин остава в палатков лагер на брега на река Хемчик. От там той тръгва и на рафтинг с надуваема гумена лодка. Това се превръща в поредната му страст.
 Gulliver/Getty Images, БГНЕС
Print Friendly

Автор: dariknews.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *