e5de9c33aab979a69607342881871062

Проф. Пл. Киров: В случая с Несебър няма законова празнота в законодателството

Проф. Пламен Киров
Снимка: БГНЕС

„Той съвсем легално, съгласно Изборния кодекс и правилата на демокрацията, е избран за кмет на община Несебър. Да, той е в следствения арест, но мярката може да бъде смекчена. Очевидно е, че той не може да извърши ново престъпление – за каквото е обвиняван, защото изборният процес приключи. Няма как да прикрие доказателства, тъй като изборният процес е приключил и каквито доказателства са събрани, са събрани, т.е. няма как да повлияе, ако му бъде смекчена мярката за неотклонение, т.е. бъде „подписка“ или „гаранция“. И когато той излезе от ареста, би могъл, разбира се в присъствието на общинските съветници и на областния управител на Бургас, да положи клетва“, обясни проф. Киров в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“.

Според преподавателя по конституционно право има и друга възможност за това Николай Димитров да положи клетва като кмет на Несебър:

„Областният управител заедно с общинския съвет, който не е чак толкова многочислен, може да отиде в съответния следствен арест и под засилена охрана да се проведе съответната процедура по полагане на клетва. След като встъпи в длъжност, общинският кмет може да издаде заповед, с която да назначи временно изпълняващ заместник-кмет, който да изпълнява функциите докато приключи сагата, тъй като той (Николай Димитров – бел.ред.) няма да може да изпълнява задълженията си, ако му се продължи мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Проф. Киров обясни, че ако Димитров бъде осъден, има основание за предсрочно прекратяване на мандата му, след което да се отиде към предсрочни избори.

Протест в подкрепа на избрания за 4-ти мандат кмет на Несебър Николай Димитров ще се проведе в понеделник, преди първото заседание на новоизбрания Общински съвет, на което той трябва да положи клетва. Димитров и още двама общински съветници са в ареста с обвинения за търговия с гласове и ако не присъстват на заседанието, не могат да встъпят в длъжност. ЦИК и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков заявиха, че не са компетентни да отговорят на въпроса кой ще управлява община Несебър, ако законно избраният кмет не поеме правомощията си.

Какво мислят за сложната ситуация хората – чуйте от анкетата на кореспондента на „Хоризонт“ в Бургас Даниела Костадинова, която е в прикачения звуков файл.

Цялото интервю на Диана Янкулова с проф. Пламен Киров в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл:

https://bnr.bg/post/101189060/prof-pl-kirov-v-sluchaa-s-nesebar-nama-zakonova-praznota-v-zakonodatelstvoto

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *