„Продължаваме промяната и Демократична България“ ще предложат кабинет с втория мандат с търсена и получена подкрепа от първата политическа сила ГЕРБ/СДС.

Това стана ясно от извънреден брифинг в Народното събрание на Николай Денков и Мария Габриел, един час преди самата Мария Габриел да трябва да се яви на Дондуков 1 и да върне папката с мандата на президента Румен Радев.

Какво са се договорили първите две политически сили в 49-то Народно събрание:

– Правителство с мандат от 18 месеца, като първите девет месеца премиер ще бъде Николай Денков, вицепремиер Мария Габриел.

– Ротацията между двамата ще бъде на деветия месец.

– Мястото на Мария Габриел – вицепремиер по европейската интеграция, за интеграция в европейските структури, приемане в Шенген и Еврозоната.

– ПП/ДБ са склонни да направят промени в персоналния състав на вече предложения от тях Министерски съвет, но промени в състава на правителството ще се правят само със съгласието и на двете страни.

– Правителството ще предложи Бюджет с до 3% дефицит, без вдигане на данъците и без неизпълнение на социалните плащания.

– Ще бъде направена и промяна в Изборния кодекс и състава на ЦИК, с които ще се върне машинното гласуване.

– Ще се предложи правителство за реализация и на конституционна реформа, която ще включва съдебна реформа, свързана с ВСС и прокуратурата, както и промяна в механизма на назначение в службите, така че те да се изчистят от външно влияние.

– Промяна в механизма за попълване на състава на регулаторите, за да се подбират професионалисти.

Гаранцията на работата на правителството и дали тези договорености се спазват, ще бъде самият Николай Денков: Аз ще си подам оставката, за да рестартира процесът наново.

Росен Желязков не изключи и вариант с ротация между Габриел и Денков

Росен Желязков не изключи и вариант с ротация между Габриел и Денков

Желязков знае имената на проектоминистрите на Габриел, но очаквано избегна конкретика

Гарантът Николай Денков: Аз ще си подам оставката.

В началото на брифинга Николай Денков, ПП/ДБ, направи преглед на ситуацията в 49-то Народно събрание, което нямало явно да произведе нищо, по-специално кабинет с първия мандат и без приети закони, които са изключително важни. Най-вероятно 49-то Народно събрание се е запътило към шести избори. Николай Денков припомни и състоялите се разговори до този момент и договорената законодателна програма, която става основа и за създаване на едно стабилно правителство.

Затова и от ПП/ДБ са предложили да използват целия този ресурси и да стъпят на състава на правителството, който може да бъде и прецизиран, предвид на това че търсим подкрепа от ГЕРБ/СДС, бяха точните думи за договореното на Николай Денков. Смяната на имена би било по-скоро изключение, също така посочи той.

Като коментар за Мария Габриел, Николай Денков каза, че „мястото й е ясно“ и не знае по-добър наш парламентьор и представител в евроинституциите.

Секунди след изявлението на Денков и Габриел в НС започна и брифингът на главния прокурор Иван Гешев, а малко преди това от ВКП заявиха, че разглеждат сигнали за Бойко Борисов и Мария Габриел.

Трифонов: ИТН няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ

Трифонов: ИТН няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ

Тъй като не бил експертен кабинет, а и не са канили ИТН за разговори

С диалог, отговорност и принципи има възможност България може да има редовно правителство, заяви от своя страна Мария Габриел. Тя отбеляза, за постигането на тази цел са направени много отстъпки. В последните две денонощия лидерите на ГЕРБ/СДС и ПП-ДБ с разум и без емоции изработили формулата за съвместно управление.

Габриел благодари на всички парламентарно представени партии, с които като кандидат за премиер на ГЕРБ тя проведе разговори за съставяне на кабинет.

С БСП не се получи, оказа се, че имаме повече различия, отколкото сближавания, посочи Габриел. По думите й е по-добре, че тези различия са станали ясни сега – при преговорите за формиране на правителство, а не по-късно.

Мария Габриел каза още, че за това най-стабилно ще е правителство между двете най-големи политически формации в НС.

Тя прочете и декларация за отговорно управление на ГЕРБ/СДС. В документа се посочва, че страната има нужда от стабилно правителство за да излезе от политическата криза, з ускоряване на икономическото и социалното развитие, за осъществяване на конституционна реформа и за изпълнение на критериите за членство в Еврозоната и в Шенген. Предвижда се подготвяне и приемане на промени в конституцията, включително за състава и структурата на прокуратурата и ВСС, за което ще бъде търсена широка подкрепа в парламента и в обществото. В декларацията се посочва, че вторият мандат ще бъде национален и той ще се използва за излъчване на стабилно правителство, което ще изпълнява съгласувана управленска програма.

Очаква се Мария Габриел да върне на президента Румен Радев празна папката за първия мандат и правителство да бъде излъчено с втория. Тя и Николай Денков подготвят проект за съвместно управление. Двамата заедно изготвят предложението за състав на Министерския кабинет, в който няма да има политици.