Министерският съвет освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите.

По официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Рокада начело и на "Митниците"

Рокада начело и на „Митниците“

На третия ден на служебното правителство

До края на месец март 2022 г. от НАП била подавана информация за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, била подадена информация за очаквано преизпълнение.

Маргаритов: Реваншизмът на служебният кабинет е добре подготвен

Маргаритов: Реваншизмът на служебният кабинет е добре подготвен

За един ден са извършени стотина нови назначения

„Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики“, изтъкват от МС.

От правителствената пресслужба допълват, че освен това съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета.

Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП били в особено големи размери. „Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП“, подчертават още от Министерския съвет.

Шефът на НАП обикаля данъчните в страната

Шефът на НАП обикаля данъчните в страната

В НАП готови да компенсират по 25 ст./л бензин

За ръководител на агенцията е назначен Борис Михайлов. Той е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури – по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

БСП обвини служебния кабинет, че започва с чистки и реваншизъм

БСП обвини служебния кабинет, че започва с чистки и реваншизъм

Служебните министри да дойдат на предизборната шатра на БСП

По-късно Спецов, цитиран от БНТ, коментира, че е бил освободен по политически причини.

По думите му рано тази сутрин е бил извикан от служебния министър на финансите Росица Велкова. „Министърът ми обясни, че ме освобождава по политически причини и уволнението ми не е свързано с работата на НАП“, уточнява Спецов.

Запитан дали е изненадан от освобождаването си, Румен Спецов посочва, че в момента данъчната агенция е много добре структурирана и изпълнява всички свои задължения пред бюджета. „Удовлетворява ме обяснението, че съм освободен по политически причини, а не заради работата на НАП“, изтъква той.

Припомняме, още при назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП от ГЕРБ се възмутиха и изнесоха информацията за съмнителна продажба на фирма от страна на данъчния, която навежда на мисълта за укриване на задължения към държавния бюджет. Асен Василев, към този момент – финансов министър в първия служебен кабинет на Стефан Янев, обеща да бъде направена проверка. Също така той лично пое отговорност за назначанието, като заяви, че се е съгласил да стане минитър в кабинета на Янев с условието да доведе екипа си.

Впоследствие Александър Иванов и Тома Биков издириха и показаха със стрийм във фейсбук седалището на бившата фирма на шефа на НАП Гранекс Трейдър“ ООД, в село Ялботина. От показаното стана ясно, че имотът е необитаем, сградата е полуразрушена, а дворът – труднопроходим.

По-късно се оказа, че Спецов е изряден към хазната.