Правителството реши 8 септември да бъде ден на национален траур за жертвите, загинали при наводненията в община Царево на 5 септември.

Преди началото на седмичното заседание на Министерския съвет премиерът Николай Денков и министрите почетоха тяхната памет с едноминутно мълчание.

Вече няма лица, изложени на риск, в засегнатите от пороите региони на Югоизточна България. Това заяви в началото на заседанието министър-председателят Николай Денков.

„След като бяха изведени всички лица, които бяха под риск в региона, постепенно там се възстановява животът. След като имаме хора, които изгубиха живота си, сега е време да опитаме в дълбочина да анализираме това, което се случи там“, каза той.

Именно с тази цел се сформира и специална междуведомствена комисия, която да оцени причините, довели до бедствието, както и да набележи мерки за превенция на подобни катастрофални събития в бъдеще.

Във въпросното звено ще влязат представители на редица министерства, държавни, областни и общински структури – Министерството на околната среда и водите, регионалното ведомство, Министерството на земеделието, Агенция „Пътна инфраструктура“, Областната администрация на Бургас и общинските администрации на засегнатите общини.

Комисията ще се оглавява лично от заместник-министъра на околната среда Петър Димитров. „Контролът над изпълнението ще осъществявам лично аз“, обеща Денков.

До 3 дни всички включени в звеното институции ще излъчат представителите си в комисията, когато ще се състои и първото заседание, а до 14 дни трябва да има изготвен анализ на причините за трагедията, както и мерки, насочени към превенция на подобни случки в бъдеще.

Замърсяването на Черно море не е радикално, но хората да не се къпят в него

Обновена

Замърсяването на Черно море не е радикално, но хората да не се къпят в него

Екоминистърът и здравният министър с оценка на ситуацията след наводненията