Коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ. Това беше първото изречение в изявлението, с което коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ започва първото си включване след проведените в неделя предсрочни избори.

Пред журналистите излязоха лидерите Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов. Те направиха изявление и не отговориха на въпроси на журналисти.

Коалицията ПП/ДБ с изявление и без да отговарят на журналистически въпроси най-после наруши следизборното си мълчание за резултата им на предсрочните парламентарни избори на 2 април. В залата присъстваха Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев заяви, че всички партии в коалицията и след проведен националните органи взели решение да не подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, както и тяхно участие.

И четиримата лидери благодариха на тези, които са ги подкрепили на изборите.

Това, което е ясно е, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани затова, че европейският път на страната трябва да продължи. Следващият път ще отидем и в другите 2 000 населени места, които не успяхме да обиколим, увери Василев.

Асен Василев нападна хартиената бюлетина и начина на провеждане на избори – има пет пъти повече невалидни бюлетини, над 45 000. В над 2 000 секции има разминаване между гласовете регистрирани от машината и гласовете, вписани в протоколите на СИК. В 2 600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините, като по-притеснителите е, че в 303 от над 700 рискови секции въобще не се е предавало видеонаблюдение. Само в 172 секции от най-рисковите секции е имало реално видеонаблюдение в. Има поправени протоколи в РИК, обобщи Асен Василев.

В 31 РИК плюс вота от чужбина едно плюс едно не е равно на две. Във всички протоколи на РИК има несъответствие между детайлите и общият брой бюлетини, които са отчетени, изтъкна Василев.

Всичко това показва системен проблем с отчитането на изборите и контролите при въвеждането на данните в РИК са били изключени, подчерта Василев.

ПП/ДБ са изпратили писмо на ЦИК, но коалицията се надяват проблемите да бъдат отстранени, да се огледа защо не се сумират числата в протоколите на СИК и РИК. Там, където не е работило видеонаблюдението, да се отворят чувалите и преброят пред камера, настоя Василев.

По думите му нарушенията няма да променят изборния резултат, но е много важно да се каже, че това е първата стъпка България да стане нормална европейска държава – да няма такива нарушения.

Бившият премиер Кирил Петков заяви, че трябва да се свърши още работа, за да може коалицията да е първа политическа сила. ПП/ДБ няма да подкрепят ГЕРБ с първия мандат на база ценностни различия, но ще работят с другите партии по политики. Бюджетът не може да бъде заложник на разговорите между партиите, трябва да го приемем възможно най-бързо. Нито болниците, нито детските градини, нито младите семейства, нито бизнесите могат да чакат, отговори Петков задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Шенген и Еврозоната остават приоритет за коалицията ПП/ДБ. Ако с първия мандат ГЕРБ не могат да съставят правителство, коалицията ПП/ДБ ще предложи на свой мандат кабинет.

Атанас Атанасов, ДСБ, заяви, че ДБ оценяват и си дават сметка, че 70% от хората искат да се прекрати политическата криза, но ние не сме орган за реабилитация, нито орган за амнистия, има разделение на властите в страната. В следващия парламент ще изпълним всички наши послания и заявки, направени в хода на предизборната кампания, увери Атанасов и даде заявка за законопроекти за сектора за сигурност.

Ако се състави правителство, по-добре президентът да се прибере в президентството и да не позиционира България в международен план, заяви Атанасов, но този път не даде никаква заявка за импийчмънт на държавния глава.

Христо Иванов също благодари на всички български граждани, упражнили правото си на глас.Коалицията не можа да постигне потенциала си на изборите, но следва да бъде възстановена парламентарната република и управление в България, за да може да реализира приоритети си. Големият въпрос е да има управление, което може да реализира приоритетите на практика, а не на думи. Това ще бъде наша цел, категоричен бе Иванов.

Коалицията ще продължи да смята очевидното – без реформа в правосъдието не може да бъде постигната нито една цел, каза той.

След това четиримата лидера в коалицията напуснаха залата без да отговарят на въпроси.