Националният оперативен щаб обяви, че постигнатите до момента резултати в борбата с коронавируса у нас са добри и се следи всяко едно число „със загриженост и тревога“.

„Доволни сме от постигнатите резултати, следи се нарастването на случаите, но въпреки всичко отчитаме и нещо, което е добър знак – нямаме такъв голям наплив и натиск в болниците“, каза здравният министър Костадин Ангелов.

В най-засегнатите места – Кюстендил и Враца – лекарите се справят добре.

Работи се внимателно за разхлабване на мерките на база анализ 14 дни, така че да не се изпусне ситуацията към настоящия момент, добави Ангелов. Отправното число е малко над 200 заболели на 100 000 души, за да работи здравната система нормално и българските граждани да получават адекватни условия.

Ангелов отпушва ваксинацията, отваряйки и четвърта фаза

Ангелов отпушва ваксинацията, отваряйки и четвърта фаза

Не разбира чакането на определен тип ваксина

11 543 са изследваните проби за последното денонощие, 6 001 с PCR, 542 с антигенни тестове, 1246 нови случаи, 119 нови в хоспитализирани, 51 г. средна възраст, 43 лица са под 14 г. 3413 са в болници, 296 в интензивно отделение, 565 излекувани, заетостта на интензивните отделения в страната е 42%.

Най висока заетост на леглата има в Благоевград, Разград, Силистра, София и Хасково.

Националният здравен инспектор доц. Ангел Кунев отчете, че няма динамика на Балканите и в Европа. Запазваме класацията по заболяваемост и по смъртност – 25-о място в ЕС и 5-о място на Балканите. 7,3% е смъртността в страната, което е 15-о място в Евросъюза. България и Гърция са в светлата зона по заболели.

Нови области обаче влизат в групата в червената зона – те вече са 14 и са половината от страната. 10 са в оранжев цвят. Видин, Разград и Търговище са с ниска заболяваемост, като разликата между Кюстендил, където има най-много случаи и Търговище – надминава 18-19 пъти.

Причината е, че в Кюстендил има много положителни проби от британския щам, каза Кунчев. Този щам все още не се разпространява експоненциално.

Няма открити проби на вариантите от ЮАР и Бразилия засега у нас.

МЗ публикува информация за ваксинацията на рисковите групи

МЗ публикува информация за ваксинацията на рисковите групи

Такива бяха и част от въпросите на личните лекари

Шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че с 24% са нараснали случите на 100 000 души, намираме се в нивата на 22 октомври миналата година, но кривата не е толкова остра, все още сме във фазата на по-бавно нарастване.

Смъртността е доста колебаеща се, има намаление с около 9%, от 4 седмици тя е с формата на приливи и отливи, колебае се между увеличение 7 и 9%. Нивата отговорят на нивата на 5 ноември миналата година.

Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите – 40% са средно заетите легла, това е тенденция в софийските болници, като в големите болници е по-голямо увеличението, добави в заключение Мутафчийски.

Няма лекар, който да отказва да прави ваксини, уверява д-р Миндов

Няма лекар, който да отказва да прави ваксини, уверява д-р Миндов

По думите му имало единични сигнали на граждани за отказ да се записват пациенти в предвателни списъци за ваксина

„Пандемията се държи на каишка и се анализира ситуацията, мерките с индекса на строгост са с добри резултати“, добави отново здравният министър Костадин Ангелов. Той отчете, че разхлабвайки мерките през определен период от време, се анализират всички числа. Ако се пристъпи към разхлабване, ще се започне от последните отворени места.

„Не може да се продължи да бъдем затворени изцяло още месеци наред, хората освен физическо имат и психическо здраве. Трябва да се намери крехкия баланс, осъзнаваме, че вървим по тънък лед и следим числата на 12 часа, РЗИ докладва движението в болници, спешни случаи, положителни случаи. Няма нито един показател, който ние да сме неглижирали“, обясни подробно министърът.

Той отчете, че е посетил областите с над 200 души заболели, където е установил, че няма натиск върху лечебните заведения.

Ангелов притеснен от нарастване на COVID-случаите в Кюстендил

Ангелов притеснен от нарастване на COVID-случаите в Кюстендил

По думите му засега обаче не се налага затягане на мерките в града