Единствената възможна формула за съставяне на кабинет е около трите партии на протеста – ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се!Мутри вън“. За момента най-логичната подкрепа изглежда от БСП. Toва заяви политологът проф. Антоний Тодоров в сутрешния блок на БНТ.

За да се разбере какво ще стане по време на утрешния ден, човек трябва да има повече гадателски способности, отколкото анализаторски. Формулите на едно мнозинство не са толкова много, след като имаме опита на предишните избори на 4 април, обясни Тодоров.

По думите му има поне две партии, които са в известна изолация, а всички останали не биха желали да правят каквато и да било коалиция с тях. Според него страната се намира в криза на политическото представителство. Избраните Народни събрания се оказват все по-малко представителни в сравнение с преди.

Андрей Райчев: С трети избори ИТН си играят с живота

Андрей Райчев: С трети избори ИТН си играят с живота

Избори 2 в 1, президентски и парламентарни, за най-лошия вариант за Румен Радев

Няма как да се съставят правителства без подкрепата на парламента и да не достига до повече от половината депутати, за да оцелее правителството, подчерта Антоний Тодоров.

Той е на мнение, че има едно огромно очакване ГЕРБ да бъдат в опозиция. Ситуацията се променя и трябва да се промени, защото стигна задънена улица, уточни политологът. Трябва разговор между партиите, които искат промяната, че вървят в правилната и очакваната посока. Ако не го направят, ще провалят поредния шанс за съставяне на правителство, каза Тодоров.

Промяната изисква известно съгласие, което ще бъде доста проблематично, добави той.

Кънчо Стойчев очаква кабинет със скърцания и завойчета

Кънчо Стойчев очаква кабинет със скърцания и завойчета

Правителство е необходимо, макар и да не са трагедия още едни избори

Политологът Антоний Гълъбов, който също присъства в студиото на БНТ, добави, че в момента се намираме в новото шоу на сценаристите. Формулата е, че ИТН не желае да бъде пакетиран с ДБ и ИСМВ за съставянето на кабинет. Щял да бъде предложен кабинет и ако не получи подкрепа, онези, които не са го подкрепили, ще трябва да носят политическата отговорност за нови предсрочни избори, посочи Гълъбов.

Много спешно трябва да има клинична пътека за лекуване на политическа безотговорност, настоя Антоний Гълъбов.

Изборите на 11 юли били с най-ниската избирателна активност. Самият факт, че партиите отказват да говорят за това показва, че кризата е множествена и се намираме в състояние на демократичен дефицит. Служебното правителство вместо да се опита да намали тези проблеми, ги задълбочава, изтъкна Гълъбов.

Когато се преодолее кризата, фигурата на служебното правителство трябва да отпадне от Конституцията. Това, което трябва да наблюдават хората утре, е по какъв начин ще бъде формулиран дневният ред на Народното събрание, посочи Гълъбов. Според него отново ще станем свидетели на абсолютно същото политическо говорене.

Той не очаква ИТН да обявят правителство по време на откриване на Народното събрание, а когато президентът връчи мандата.

Иван Костов: Протестните партии не искат "порции", а реформи

Обновена

Иван Костов: Протестните партии не искат „порции“, а реформи

Трифонов носи отговорността, ако отидем на трети вот тази година