България плаща 4 пъти по-ниски данъци и ако се вдигнат данъците на богатите, те няма да търпят по-високи данъци и ще избягат в други държави. Информацията от доклада „Данъчно-осигурителна система на България и предложения за промени“ представи Даниела Пенкова, експерт от КТ „Подкрепа“. Изследването се състои от 3 части: исторически преглед, данъчната система в България и ЕС и осигурителната система в България и ЕС.

Сериозно изоставаме по отношение на осигуровките спрямо ЕС. Богатите трябва да започнат да плащат данъци поне колкото бедните. Това, което иска КТ „Подкрепа“, е богатите да плащат високи данъци за сметка на бедните, които трябва да бъдат освободени.

Това, което не се говори за данъците в България, е какви са разликите и какво се случва в Европа, посочи тя. България отговаря изцяло на всички характеристики на най-свободния пазар и капитализъм, докато в западните държави има така наречената „социална държава“, която обаче я няма в България, по думите на Пенкова.

Димитър Манолов се надява политиците да видят слона в данъчно-осигурителната система

Димитър Манолов се надява политиците да видят слона в данъчно-осигурителната система

Президентът на КТ „Подкрепа“ обаче не е оптимист

В ЕС голяма част от приходите идват от труда – 51.4%, докато в България данъчните приходите от труд са 36%. Най-богатите в отделните държави плащат 40% върху своите доходи. Корпоративният данък не е наказание към фирмите, а се вижда, че целият държавен апарат работи за фирмите. Държавата трябва да влага средства, за да може да функционира една фирма, настоя Пенкова.

Корпоративният данък трябва да се плаща заради това, че фирмите са най-големият потребител на държавните ресурси, стана ясно по време на представянето на доклада.

Ставките на данък дивидент в ЕС за 2023 г., Пенкова заяви, че няма причина трудът да се облага с 10%. Фактът, че корпоративният данък и данък дивидент са толкова ниски, са сред основните причини да съществува сивата икономика. Сивата икономика в България е 33.1%, докато в ЕС тя е 17.6%, изтъкна Пенкова.

ССИ: Вдигането на минималната заплата отваря вратите на сивия сектор

ССИ: Вдигането на минималната заплата отваря вратите на сивия сектор

Подобен ход ще удари бизнеса в цели региони и ще натежи на фиска

Тя добави още, че притеснителното е, че когато няма достатъчно средства в бюджета на държавата, се орязват приходите, като не се мисли как да се вдигнат разходите.

Сред предложенията за данъчни промени на КТ „Подкрепа“ са: изравняване на данъчните ставки със средните за ЕС; въвеждане на прогресивен данък върху доходите с максимална ставка от 41%; въвеждане на облагаем минимум в размер на минималната работна заплата; повишаване на данъка върху дивидентите от 5 на 20%; въвеждане на данък върху лихвите в размер на 22% и др.

Останалите предложения за промени в данъчно-осигурителната система на България са: повишаване на корпоративния данък от 10 на 21% и запазване на ставката от 10% върху първите 10 000 евро от годишната печалба на микропредприятията; въвеждане на намалени ставки на ДДС за основни храни и продукти, придружени с държавна програма за наблюдение и контрол върху цените на тези продукти.

КТ „Подкрепа“ няма нищо против да се увеличат и заплатите на държавните служители.