1 press

ОЧАКВАНО ГОЛЯМ МЕЖДУНАРОДЕН ИНТЕРЕС КЪМ КАРТОГРАФСКАТА СРЕЩА В НЕСЕБЪР

 

През месец юни 2020 г. Община Несебър ще приеме водещите специалисти и учени по картография и ГИС от целия свят.Както вече пръв съобщи „Несебър нюз“, градът – Световно културно наследство, е избран за място на провеждането на Осмата международна конференция по картография и ГИС.

постерНаучният форум в Несебър е сред най-значимите инициативи в областта на геопространствените науки за годината. Очаква се през месец юни близо 300 участници от почти 40 държави да обменят идеи, иновации и резултати от осъществени респектиращи проекти, много от които са от интерес за страната ни.

Организатори на форума са Международната картографска асоциация (ICA), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Българската картографска асоциация (БКА), която е национален представител в ICA.

Форматът на този форум и наситената му програма, подтикнаха пет от най-влиятелните комисии на Международната картографска асоциация да вземат решение да проведат годишните си срещи също в Несебър .Комисия по картография за ранно предупреждение и управление при кризи с председател проф. Джипинг Лиу, Китай; Комисия по картни проекции с председател проф. Лин Юсери, САЩ; Комисия по картография и децата с председател Карла де Сена, Бразилия; Комисия по геопространствена семантика с председател Далия Варанка, САЩ; Комисия по карти и Интеренет с председател Отакар Черба, Чехия.

Това решение подсказва, че предстоящият форум в Несебър ще бъде изключително полезен за управлението и развитието на страната ни – чрез неговото провеждане България ще получи достъп до върхови научни постижения и вече „отработени“ решения на проблеми в много отрасли.

Отчитайки полезността на форума в Несебър за страната ни вицепрезидентът на Международната картографска асоциация проф. Теменужка Бандрова – председател на БКА се е обърнала с молба към председателя на Народното събрание  Цвета Караянчева – картографската проява в Несебър да премине под неин патронаж.

Осмата международна конференция ще се проведе в новооткрития Център за култура и образование Артиум на Община Несебър/на снимката горе/, а на многобройните участници и гости на конференцията е препоръчан от нарочна комисия на ICA като най-подходящ Хотел“ Феста Панорама“ за престоя им Несебър, ни съобщават от Геопан.

 

Илюстрация: Постер на Осмата международна конференция по картография и ГИС в Несебър през 2020 г., програмата на която може да бъде проследена на https://iccgis2020.cartography-gis.com/

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *