1_02 СУБ

От чудесата на чудотворната икона „Св.Богородица- Врата Небесна”, закупена от Анжело Ронкали

 

   Чудотворната икона от манастира на Georgiani / Monte Athos/ -Атонския манастир,  е закупена от епископ Aнжело Ронкали в началото на своя апостолически мандат в България.                                                                                                                             Изображението носи името „Св.Богородица-Врата Небесна“ като негов прототип е икона от Месемврия, любима на Анджело Джудзепе Ронкали – апостолически делегат на Ватикана в България през периода 1925-1934.

Папа Йоан XXIII  e имал за толкова скъпо това изображение, че винаги го държал до себе си. Самата икона на Богородица от Несебър носи в себе си икуменичен момент.

Тя е в източен стил, приет от християните в България като традиция, и същевременно-поставена в католическата базилика

4 PAP 28 По-късно папа Франциск при гостуването си в София именно пред  иконата на „Св. Богородица-Врата Небесна” говори преди Богородичната молитва “Царице Небесна”:

„Нека се обърнем сега към Блажена Дева Мария, Царица на Небесата и на земята, за да се застъпва пред Възкръсналия Господ, да дари на тази възлюбена земя все по-необходимия импулс да бъде земя на среща, в която, отвъд културните, религиозните или етнически различия, да можете да продължавате да се разпознавате и почитате като чеда на един и също Отец. Нашата молитва се изразява с химна на древната молитва “Царице Небесна”. Ще я отправим от тук, в София, пред несебърската икона на “Св. Богородица-Врата Небесна”, много скъпа за моя предшественик свети Йоан ХХІІІ, който тук, в България, започна да я почита и я носеше със себе си до смъртта си.“                                                                                                                                             

 По случай 125 годишнината от храма „Св.Успние Богородично” в Несебър се очаква да бъде осветена и  копие на иконата „Св.Богородица –Врата Небесна”.

                  Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *