Отстъпката за горивата от 25 стотинки на литър горива ще продължи до края на годината, а служебното правителство обмисля продължаване и през следващата година, но вече таргетирано според доходите на хората, както и според „тези, които ползват транспорт“, т.е. хората, които ползват обществен и железопътен транспорт.

Това посочи в студиото на Нова телевизия министърът на транспорта и вицепремиер в служебното правителство Христо Алексиев.

Отстъпката от 25 ст. за литър ще свърши в края на месеца

Отстъпката от 25 ст. за литър ще свърши в края на месеца

За това предупредиха столични бензиностанции

40 млн. лв ще са нужни за декември месец, а правителството вече ги е осигурила. Мярката обаче ще бъде преосмислена и променена за следващата година.

Затова и Христо Алексиев обръща внимание на народните представители, че трябва да се съсредоточат върху облагането на свръхпечалбите в енергийния сектор.

Правителството остава съсредоточено върху усилията за намаляване на цените в енергоизточниците. И в момента България остава с едни от най-евтините горива в Европа, а проблемът остава в доходите на хората.

Данните за октомври показват обаче, че инфлацията вече върви надолу. Това се случва за първи път. Договарянето на по-висока минимална работна заплата обаче трябва да стане на ниво социални партньори, обясни Христо Алексиев.

Служебният кабинет предлага механизъм за енергийни компенсации

Служебният кабинет предлага механизъм за енергийни компенсации

Той ще е в сила до юли 2023 г.