Препоръка да се затвори и премести Централният софийски затвор дава омбудсмана Диана Ковачева на Министерство на правосъдието.

Тя представи годишния доклад за 2019 г. на омбудсмана като национален превантивен механизъм.

От него става ясно, че има затвори у нас, в които условията са толкова лоши, че не могат да бъдат ремонтирани. Това са Централен софийски затвор, Керамична фабрика „Враца“ и общежитието в Кремиковци.

„Препоръката на механизма за превенция е те да бъдат затворени, тъй не могат да бъдат ремонтирани. В тях липсват хигиенни условия, няма естествена светлина, няма въздух и има дървеници и хлебарки“, обясни Диана Ковачева.

Затворите ни не са пренаселени

Затворите ни не са пренаселени

Според Цачева основните проблеми са заради стари сгради

На въпрос на news.bg каква е препоръката към Министерство на правосъдието за Софийския затвор и къде трябва да бъде преместен той, омбудсманът отговори, че сградата е стара, паметник на културата и не може да бъде ремонтирана.

Къде да се премести – това ще е решение на Министерство на правосъдието.

„Много е трудно да се прецени къде трябва да отидат около 2000 души, които са в затвора, но трябва да бъде построена нова сграда или преместена на части“, каза Ковачева.

Омбудсманът добави и други проблеми за затворите, посочени в доклада – липсата на достатъчно добри социални услуги – недостатъчно финансиране на затворите, неполагане на грижи за ресоциализиране на затворниците, за рехабилитация и адаптация, тъй като се очаква те да не се връщат в затворите. Програмите за това са формални и липсват достатъчно социални работници, отчита докладът.

Манолова: Никой не очаква лукс в арест, но да се спазва човешкото достойнство

Манолова: Никой не очаква лукс в арест, но да се спазва човешкото достойнство

Гражданското общество се събуди от протеста на майките

Липсват и социални работници – 1 социален работник работи със 100 до 150 затворници, което не дава никакъв резултат.

Медицинската грижа е незадоволителна, липсват лекари, медицински сестри, а според правилата на Съвета на ЕС затворът трябва да е максимално близо до медицински услуги, липса на болнични легла, както и пренаселеност – в София и Варна.

„Необходимо е да се направи актуализация на програмата от 2010 г. за подобряване на условията в затворите, както и програмата за развитие на арестите. Някои от тях са ремонтирани и са в по-добро състояние, но тези към областните служби „Изпълнение на наказанията“ са с тежки условия“, каза Диана Ковачева.

За условията в затворите у нас си поговориха Полфрийман и Кирилов

За условията в затворите у нас си поговориха Полфрийман и Кирилов

Австралиецът ще прави анализи за подобряване на средата в пенитенциарните заведения

Тя посочи и проблемите в арестите – имало арести с „драматични условия“ – Свиленград, Габрово, бул. „Г.М. Димитров“, на „Майор Векилски“. За тях били необходими спешни ремонти за подобряване на условията.

Иначе: „Тази година можем да кажем, че има подобряване на много места в затворите, особено на битовите условия в резултат на години ремонти с външно финансиране по Норвежкия механизъм, вследствие на което има подобрени месата – Плевен, Ловеч, Враца, Пазарджик“, отчета Ковачева.

Докладът на омбудсмана с препоръки ще бъде изпратен до Министерство на правосъдието, а самата Диана Ковачева очаква да бъде поканена на среща с министъра на правосъдието.