Gyokov_photo

Окончателно: Без прекъсване на помощта при забавено ТЕЛК решение

Окончателно: Без прекъсване на помощта при забавено ТЕЛК решение
Източник: БГНЕС

П арламентът прие на второ четене промени в Закона за хората с увреждания, които предвиждат при забавяне на ТЕЛК, в случаите на преосвидетелстване, хората с увреждания да запазят правата си и финансовата и социална подкрепа за тях да продължи.

Заради ТЕЛК решенията: Хора с увреждания на протест пред Министерския съвет

Когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и е налице забавяне в медицинската експертиза по смисъла на разпоредбите на Закона за здравето, срокът на действие на индивидуалната оценка на потребностите продължава до издаване на нови експертни решения на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) или Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) без прекъсване, прие парламентът.

Право на месечна финансова подкрепа в размер 57 на сто от линията на бедност имат хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност или пенсия за военна инвалидност, или пенсия за гражданска инвалидност, или наследствена пенсия, решиха още депутатите.

Регионалната здравна инспекция ще уведомява служебно лицата за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от четири месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, прие парламентът.

Измененията са в отговор на проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си не по тяхна вина. До постановяване на ново експертно решение и влизането му в сила хората с увреждания на практика остават без средства и социална подкрепа, посочиха в мотивите си вносителите от ГЕРБ-СДС.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *