IMG_20220918_102632(1)

Областният управител на Бургас потърси съдействие от служебното правителство и получи пълна подкрепа за справяне с кризата

 

Бургаска област е добрият пример в страната как трябва да си взаимодействат общините и държавата

 

Обстановката след опустошителната буря в област Бургас вече се нормализира. Няма загинали хора или тежко пострадали. Осемнадесет са потърсилите лекарска помощ, но всички са с леки наранявания.

Кризата с електрозахранването е овладяна в по-голямата си част. 12 са падналите в района на Бургас стълбове. Единици са  населените места без ток, като дейностите по отстраняването на повредите продължават без прекъсване. Аварийните екипи на държавните и общинските институции работят денонощно, за да може максимално бързо да се преодолеят трудностите в критичните участъци. Много доброволци активно участват в дейностите по почистването на училищни дворове, детски градини, улици, паркове.

Най-голямо затруднение на аварийните екипи създават падналите върху пътната инфраструктура и в училищните дворове и детски градини дървета, електрически стълбове, пречупените билбордове, откъснатите фасади от сгради и покривни конструкции. Много са нанесените материални щети от паднали дървета и стълбове върху автомобили и къщи на частни собственици.

IMG_20220918_102632(1) IMG_20220917_165742(1)Бедствено положение е обявено в две общини – Община Поморие и Община Бургас. Създадена е много добра координация между всички общински и държавни институции за бързото преодоляване на усложнената обстановка от бурята.

Според данни на собствениците на лозови масиви ураганният вятър, придружен от проливен дъжд и силна градушка, е унищожил над 1500 дка лозя и овощни градини край Поморие. Щетите на земеделските производители са около 95%, а тонове е унищожената продукция. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях конструкции.

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се разпореди за спешно сформиране на междуведомствена комисия, която да огледа и остойности нанесените щети върху земеделските посеви в Поморийското землище. За да бъдат обезщетени от държавата, засегнатите лозари и собственици на овощни градини, трябва в 7-дневен срок да подадат заявления в общинската служба по земеделие. Това условие важи за всички земеделски производители, чиято продукция е повредена или унищожена от опустошителната буря без значение в кое населено място се намира.

Областният управител потърси съдействие от служебното правителство и получи пълна подкрепа за справяне с кризата. Министърът на земеделието веднага се разпореди на горските стопанства, които с човешки ресурс и техника веднага се разпределиха и започнаха да почистват и обезопасяват местата, където има паднали дървета. Веднага бяха сформирани няколко екипа, които ще посетят засегнатите посеви, за да оценят щетите.  Министърът на правосъдието се разпореди повече затворници от Бургаския затвор да се включат в почистването на засегнати от бурята участъци.

IMG_20220918_131920(1)Министърът на енергетиката, който лично посети Бургас, съдейства за бързото преодоляването на трудностите с електрозахранването и възстановяването на техническата електроенергийна инфраструктура. Министърът на вътрешните работи даде указания за максимално съдействие от всички ведомствени дирекции на министерството с човешки ресурс, техника и експертиза в най-засегнатите райони.

Предвид видимите бързи резултати и взетите навременни решения за последващи действия от институциите всички се обединиха около това, че Бургаска област е добрият пример в страната как трябва да си взаимодействат общините и държавата.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *