„Актуализацията на бюджета е най-големият приоритет в момента. Смяната на министри може да почака.“ Това заяви в ефира на Нова телевизия председателя на Народното събрание Никола Минчев. Той изтъкна, че е важно да се приеме актуализацията, за да могат да се преизчислят пенсиите от 1 юли.

Минчев коментира и темата за липсата на парламентарно мнозинство след излизането на ИТН от управляващата коалиция. „Всеки от тези народни представители от ПГ на ИТН, който смята, че настоящия начин на действия, които ръководството му предприема не е най-добрият за България и не затова депутатът е влязъл в политиката – се надяваме, че може да реши, че има и по-добър път“, каза председателят на НС.

Той бе категоричен, че в крайна сметка има хора, съвест и убеждения. Минчев е убеден, че правителството ще намери нужните 12 народни представители, като посочи, че ИТН са най-логичният избор за това. Той отрече обаче, да има отправени покани към конкретни депутати.

Минчев засегна и темата за евентуално ново правителство в рамките на този парламент. По думите му това е математически възможно. Той посочи, че е малка вероятността да бъде подкрепен нов кабинет, който не е оглавяван от Кирил Петков.

Председателят на НС коментира и овакантяването на министерските кресла. „На практика те не са овакантени. Има подадени оставки – и то не всички. Те обаче трябва да минат през НС и там да гласуваме смяната на едни министри с други. Това трябва да стане с проект на решение на МС с персонални промени. Няма законов срок, който да регламентира тази процедура“, обясни Минчев.

Пленарна зала ще реши съдбата на актуализацията

Пленарна зала ще реши съдбата на актуализацията

Тримата депутати на ИТН гласуваха „въздържал се“