На добър час. Това пожела на първолаците и техните родители президентът Румен Радев. Държавният глава присъства на учебната година в 43 ОУ Христо Смирненски в София. Преди това той откри берелеф на поета. По думите му ентусиазмът днес е залог за нашето бъдеще. Училището не е просто символ на знание и успех, по думите на Радев. Тук децата те превръщат в осъзнати личности, подчерта президентът. За него е удоволствие да присъства в училище с история, което е възпитало в родолюбие хиляди ученици. Радев благодари на учителите за любовта и грижите, за всеотдайността и грижата. Гордея се с инициативите, които провеждате, сподели държавният глава.

Възстановяване на берелефа за него е пример за родолюбие. Здраве и низ от успехи пожела президентът на учениците, а на родителите припомни, че образованието без техните усилия е невъзможно.Директорът на училището Снежина Георгиева подчерта, че ОУ Христо Смирненски започва своята 115 учебна година. То, по думите й, оставя трайна следа. Берелефът на поета е реставриран и ще посреща ученици и гости на училището, както каза тя. Тази учебна година училището запопва с две сгради.

Едната е първата, която го е помещавала. С другата сграда те делят един двор. Георгиева благодари на учителите, че да туптящото сърце на училищната общност. Благодаря ви за постоянството, че пренебрегвате себе си, изтъкна директорката на 43 ОУ. Тя приветства и първолаците. Ще пишете своята приказка, а ние ще ви водим ръка за ръка заедно с вашите родители, подчерта Георгиева.

Мога да ви уверя, че служебното правителство ще направим всичко възможно училища, детски градини, болници да не затварят поради липса на отопление. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос водят ли се преговори с Газпром. Той присъства на откриването на учебната година в 43 ОУ Христо Смирненски в София. Президентът не пожела да коментира теми извън днешния празник.

След като посети първолаците и се снима с учителите Радев коментира пред медиите, че днес училищният звънец е проехтял, за да ни напомни, че през вековете България е просперирала, когато е имала силно образование и когато училището е преподавало не само знания, но е и възпитавало. Очаквам следващият парламент и редовно правителство да погледнат сериозно с още по-голямо внимание към българското образование, което трябва да бъде издигнато в стратегически национален приоритет, настоя още той.  Радев иска и подобряване на учебната база и въвеждане на иновативни методи на преподаване. Освен това държавният глава настоява българската история, език и литература да бъдат защитени в учебниците, които , по мнението му, в последните години са подложени на редица посегателства.  Към образованието, по думите му, трябва да има специално отношение.