Старинен Несебър – въздушна снимка

Несебър може да отпадне от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство

Вече 15 години не се приема план за опазване на наследството на старинния черноморски град, предупреди служебният министър на културата

 

Несебър може да отпадне от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство

Съществува реална опасност Старият Несебър да загуби статута си на град, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. За това предупреди служебният министър на културата Велислав Минеков, цитиран от bTV. Страната ни и Община Несебър не изпълняват препоръките на световната организация и вече 15 години не се приема план за опазване на наследството на старинния черноморски град.

Старият град на Несебър е единственият град у нас в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Ако не бъдат приети препоръките на ЮНЕСКО за опазване и управление, той може да изгуби статута си.

„Основно е планът за опазване и управление на Несебър, защото от 2009 година няма и нещата са критични. Възможно е в много скоро време Несебър да се определи като т.нар. Застрашен статут, а след това да ни извадят изобщо от списъка на Световното културно наследство, което би било ужасяващ факт. Не е свързано само с чувството на срам, а щетите ще бъдат огромни. Ще доведе до икономически щети за туризма и невъзможност за съдействие от страна на ЮНЕСКО“, заяви служебният министър на културата Светослав Минеков.

„Вече 15 години с колегите от общинската администрация се стремим да изпълняваме всички препоръки, всички изисквания на ЮНЕСКО и всичко това, което е правено относно съхранение и консервация на паметниците, го изпълняваме с огромна отговорност. Трябва да отговорим на всички тези предписания, за да може да запазим Несебър сред градовете на Световното културно наследство“, каза кметът на Несебър Николай Димитров.

„На първо място да се съобразим с нашия Закон за нашето културно наследство, но дори това не го правим. Има наставления на ЮНЕСКО, които въобще не са погледнати. Това е серия от нещастия, дори незаконно строителство. 2013 година сме имали един план, който е бил в добро състояние, но, за съжаление, отново е бил оставен настрана и са започнали корекции, които продължават до ден днешен“, добави Минеков.

„В началото ми беше много трудно да говоря на тази тема, но искам да благодаря на всички наши съграждани, защото те разбраха, каква е ползата да се продължава този статут и ние сме взели решение и сме премахнали алейната търговия по улиците“, заяви кметът на града.

„Щетите вече съществуват в града и, за съжаление, на много места е видимо, какво се е случило“, отговори Минеков.

Акваторията на стария град на Несебър е изрично включена и е била мотив за ЮНЕСКО за обявяването на града за Световно културно наследство.

„Причината е добре запазеният морски ландшафт на града и многото археологически обекти на сушата и под вода. Значителна част от античния и средновековен град е под вода и ако и не 1/3 от вековния град“, каза директорът на Центъра по подводна археология в Несебър Найден Прахов.

„Хора със специални интереси са решили да разширяват търговското и рибарско пристанище и са използвали някакви огромни буни от бетон, които са спуснали върху археологията, която не е проучена, и как ще бъде лекувано това място не е ясно“, заяви служебният културен министър.

Община Несебър има само едно пристанище, което стопанисва и това е Рибарското пристанище.

„В момента цялото министерство работи и се надявам до 2-3 месеца този план да го имаме и да го изпратим в ЮНЕСКО за одобрение“, каза Минеков.

„Длъжни сме да започнем да работим съвместно всички институции, държавни и общински, за да може да се справим и да защитим както България, така и името на Несебър в списъка на градовете на Световното културно наследство“, заяви кметът на града.

Print Friendly

Автор: investor.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *