26b139d16810db922be64fbe7f4c325c

Над 3 млн. лева са събрани от кампанията „Българската Коледа“ тази година

Рекорден бюджет от 3 520 000 лв. са събрани от кампанията „Българската Коледа“ тази година. Това обяви в Бургас президентът Румен Радев, който даде старт на 21-то издание на благотворителната инициатива. Новата кампания ще премине под надслов „Да дарим надежда на дете в беда“ и ще бъде насочена в помощ на децата, нуждаещи се от хирургично лечение.

В Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Бургас президентът Румен Радев обяви началото на 21-то издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Борницата не е избрана случайно. Тази година най-голямото здравно заведение в Бургаска област чества 145 години от създаването си. Проф.Владимир Гончев председател на съвета на директорите на болницата заяви:

„В навечерието сме на нова година, болницата ще чества 145 години от създаването си. В онзи период това е била най-голямата болница в Източна България. През 1934 година стартира специализираната педиатрична помощ. 50 години по-късно болницата вече има 3 педиатрични отделения.“

Благородната кауза в помощ на децата в нужда, която обединява българите всяка година, на най-големия християнски празник Коледа, вече 20 години се провежда под патронажа на президента на Република България. „Българската Коледа“ има значим принос в лечението на тежкоболни деца, както и на деца с хронични заболявания и увреждания. Пред ръководството на бургаската болница, лекари от неонатологията и центъра за деца с увреждания, както и представители на местната власт и общественици, президентът Румен Радев се обърна с благодарност към медицинските специалисти за спасените детски животи, за грижата,която полагат за децата ни, за оптималното разпределение и изразходване на средствата събрани от кампанията, както и за повишаването на доверието към нея:

„Благодарение на „Българската Коледа“, все повече лекари могат да използват съвременна високотехнологична апаратура и да прилагат най-новите методи за лечение.“

Благодарение на проявената съпричастност на хиляди българи, през 2023 година „Българската Коледа“е събрала рекорден бюджет от 3 520 000 лв.

„Със средствата са подпомогнати 582 деца с тежки хронични заболявание и е осигурена високотехнологична апаратура на 25 лечебни заведения“, каза още президентът Радев.

Сред подпомогнатите през годините лечебни заведения е Центърът за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания. Директорът на центъра д-р Пепа Ралчева коментира:

„Ние през годините сме получавали много помощ от кампанията. Да се върнем в 2013 година, когато ние бяхме избрани да получим един от петте уреда високотехнологична апаратура за раздвижване – локомоторна технология.“

Новото двадесет и първо издание на благотворителната инициатива, кампания 2023/2024, ще бъде насочено в помощ на децата, нуждаещи се от хирургично лечение. Използването на високотехнологична съвременна апаратура в лечебния процес е от съществено значение, с оглед на което „Българската Коледа“ отново си поставя хуманната цел да осигури медицинска апаратура за университетски и многопрофилни болници в цялата страна.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *